“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 13 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

To NATO απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις αλλά προτείνει διάλογο. Τα 30 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απέρριψαν την Τετάρτη τα βασικά αιτήματα ασφαλείας της Ρωσίας ώστε να μειωθούν οι εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών συνομιλιών με τη Μόσχα για τον έλεγχο των εξοπλισμών, την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων και τρόπους αποτροπής στρατιωτικών επεισοδίων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας έγινε παρουσία των Ρώσων Υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Αλεξάντερ Γκρούσκο και Αλεξάντερ Φόμιν.

View this post on Instagram

A post shared by Kappa News (@kappanewsgr)

Ουκρανία: Η απειλή των κυρώσεων δεν θα αποθαρρύνει από μόνη της τη Ρωσία. Θετικά αντιμετώπισε η Ουκρανία την ενιαία στάση των κρατών-μελών του NATO απέναντι στη Ρωσία, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως η απειλή των κυρώσεων θα είναι ικανή να αποθαρρύνει τη Μόσχα από το να εισβάλλει στη χώρα, αλλά πως χρειάζεται η εγκατάσταση στρατηγικών όπλων από τη Δύση. Αρκετοί Ουκρανοί πολίτες προετοιμάζονται για ένοπλη αντίσταση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Τοκάγιεφ: Ξεκινάει την Πέμπτη η αποχώρηση των στρατευμάτων του CSTO. Νέες εξαγγελίες για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων του Οργανισμού της Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας έκανε την Τέτάρτη ο Πρόεδρος του Καζακστάν, ενώ ο Οργανισμός ανακοίνωση ότι η διαδικασία της αποχώρησης θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Ο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ ζήτησε επίσης από τον CSTO την αποστολή μόνιμου απεσταλμένου για την “επιτήρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας”.

Και τρίτος Αρμένιος στρατιώτης νεκρός στις μεθοριακές συγκρούσεις με τους Αζέρους. Οι μεθοριακές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην επαρχία Γκεγκαρκούνικ είχαν τελικά περισσότερα θύματα αφού την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε νεκρός και τρίτος Αρμένιος στρατιώτης.

Η Λιθουανία ακύρωσε τη σύμβαση των σιδηροδρόμων της με τη Λευκορωσία. Η λιθουανική Κυβέρνηση τερμάτισε τη σύμβαση των κρατικών της σιδηροδρόμων με τη γιγαντιαία λευκορωσική κρατική εταιρεία παραγωγής ποτάσας Belaruskali, για λόγους “εθνικού συμφέροντος”.