“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 15 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Λαβρόφ: “Η υπομονή μας έχει τελειώσει”. Με ιδιαίτερα σκληρή και επιθετική ρητορική εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ έφτασε και στο σημείο να απειλήσει ανοικτά με πόλεμο τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν προχωρήσουν σε ένταξη στο NATO. Ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε πως η υπομονή της Ρωσίας έχει τελειώσει και πως αναμένει έγγραφη απάντηση από τη Δύση εντός της επόμενης εβδομάδας.

► Μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία. Οι κρατικές διαδικτυακές υποδομές της Ουκρανίας έπεσαν θύματα μαζικής και οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης από νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Στις πρώτες σελίδες των ουκρανικών κρατικών οργανισμών και υπουργείων που δέχθηκαν την επίθεση εμφανίστηκαν μηνύματα που έγραφαν “να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα”. Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέφερε πως θεωρεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται “κατά 99,9%” η Ρωσία, ενώ αναλυτές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές το αν η επίθεση έγινε από ιδιώτες Ρώσους χάκερς ή και από τις κρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την κυβερνοεπίθεση με δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Ουκρανία με “επιπρόσθετη, άμεση, τεχνική βοήθεια” για να ενισχύσει τις άμυνές της απέναντι “σε υβριδικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις”.

ΗΠΑ: Η Ρωσία ετοιμάζει προβοκάτσια στην Ουκρανία. Οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν την Παρασκευή πως διαθέτουν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει εκπαιδευμένους σαμποτέρ στην Ουκρανία βάσει σχεδίου για τη διενέργεια προβοκάτσιας που θα λειτουργήσει ως πρόσχημα για εισβολή στη χώρα. Η αμερικανική Κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία “εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν”. Η Σουηδία αυξάνει το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας, καθώς παρατηρεί ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα. Μεταφορά σουηδικών στρατευμάτων στη νήσο Γκότλαντ.

Η Ρωσία συνέλαβε μέλη της διαβόητης ομάδας χάκερ REvil. Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή 14 μέλη της επικίνδυνης ομάδας χάκερ Sodinokivi/REvil, κατόπιν σχετικού αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συγκεκριμένη ομάδα των κυβερνο-εκβιαστών φέρεται να ευθύνεται για μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ, με κυριότερη την επίθεση στον ενεργειακό αγωγό Colonial τον περασμένο Μάιο.

Ποροσένκο: Θα επιστρέψω στην Ουκρανία παρά τον κίνδυνο σύλληψής μου. Ο τέως Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Παρασκευή πως σκοπεύσει να επιστρέψει στη χώρα από το εξωτερικό όπου βρίσκεται, παρά τις δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι θα συλληφθεί βάσει της ποινικής έρευνας που διεξάγεται εναντίον του με την κατηγορία της εσχάτης προσδοσίας για φερόμενο εμπόριο άνθρακα με τους αποσχιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Το Τουρκμενιστάν φράζει σχεδόν εντελώς το Διαδίκτυο στη χώρα. Ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπαγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ διέταξε τις αρχές της χώρας να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου από τους πολίτες, ώστε να περιοριστεί η διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “ιδεών βλάπτουν τις συνταγματικές δομές του Τουρκμενιστάν, ενέργειες που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη και διαδίδουν την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, τον υπερεθνικισμό και άλλες παράνομες δραστηριότητες«Ιδέες που βλάπτουν τις συνταγματικές δομές του Τουρκμενιστάν, ενέργειες που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη και διαδίδουν την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, τον υπερεθνικισμό και άλλες παράνομες δραστηριότητες”. Το Τουρκμενιστάν έχει το δεύτερο πιο αργό Διαδίκτυο στον κόσμο μετά τη Βόρεια Κορέα.