“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 14 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

“Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά”. Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, καθώς και στη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Βιέννη διαπιστώθηκε και πάλι το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΑΣΕ δήλωσε πως “τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά”, ενώ ο προεδρεύων του Οργανισμού Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγνιεβ Ράου δήλωσε πως ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη “είναι τώρα ο μεγαλύτερος των τελευταίων 30 ετών”.

Απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του Τεντ Κρουζ για κυρώσεις στον Nord Stream 2. Δεν έπεισε τελικά αρκετούς Δημοκρατικούς γερουσιαστές το νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ για επιβολή δρακόντιων κυρώσεων στον αγωγό Nord Stream 2, αφού ο Λευκός Οίκος πίεσε φορτικά τους Δημοκρατικούς να μην τον υπερψηφίσουν. Αντ’ αυτού, ο Μπομπ Μενέντεζ προωθεί δικό του σχέδιο νόμου με τον οποίο θα επιβληθούν πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία στην περίπτωση που εισβάλλει στην Ουκρανία.

Παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Κατά 6 μήνες παρέτεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη διάρκεια των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την κατάληψη της Κριμαίας και την επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία.

Ξεκίνησε η αποχώρηση των στρατευμάτων του CSTO από το Καζακστάν. Τα πρώτα τμήματα των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στο Καζακστάν στα πλαίσια της επιχείρησης του Οργανισμού για τη Συμφωνία Συλλογικής Ασφάλειας άρχισαν να αποχωρούν την Πέμπτη. Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν το καθεστώς του Καζακστάν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.