“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 25 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Διατηρείται υψηλός ο κίνδυνος σύγκρουσης ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία παρά την παράταση χρόνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επιμένουν ότι προτάσσουν τη διπλωματία έναντι των προληπτικών κυρώσεων, αλλά στο στρατιωτικό επίπεδο οι δύο πλευρές προετοιμάζονται με έντονους ρυθμούς για μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους υπήρξε “πλήρης ομοφωνία” ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θέτει 8.500 στρατιώτες σε “υψηλή ετοιμότητα” να προωθηθούν στην Ανατολική Ευρώπη, “δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία”, ενώ Τσεχία και Πολωνία σχεδιάζουν την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε πως ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν “καταστροφική”. Από την άλλη πλευρά ο Λουκασένκο απειλεί ότι θα αποστείλει “ολόκληρη στρατιά λευκορωσικών στρατευμάτων” στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ζελένσκι: “Τα γνωρίζουμε όλα, είμαστε έτοιμοι για όλα, ελπίζουμε για το καλύτερο”. Έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας συγκάλεσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη συνεδρίαση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η χώρα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, αλλά “ελπίζει για το καλύτερο”. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα δήλωσε πως η “ευρω-ατλαντική ασφάλεια θα κριθεί στην Ουκρανία”. Ο Υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε πως οι πρώτες δυνάμεις άμυνας του στρατού αναπτύσσονται ήδη στα ανατολικά της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί νέα βοήθεια 1,5 δις ευρώ προς την Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενεργοποιεί τις διαδικασίες για ένα οικονομικό πακέτο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, ώστε η χώρα “να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της ανάγκες που προκλήθηκαν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση”. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε “ευγνώμων” προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη βοήθεια. Μια ισχυρή Ουκρανία αποτελεί κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”, πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις προς την Ουκρανία. Lufthansa, KLM, Austrian και Swiss διακόπτουν ή συρρικνώνουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους προς την Ουκρανία, λόγω του κινδύνου εισβολής από τη Ρωσία.

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Αρμενίας. Ο Αρμέν Σαρκισιάν υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή του από το ανώτατο αξίωμα της χώρας, αναφέροντας ότι οι περιορισμένες προεδρικές αρμοδιότητες δεν του επιτρέπουν να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία.

Συνομιλίες των Ταλιμπάν με δυτικούς διπλωμάτες στη Νορβηγία. Εκτενείς συνομιλίες με διπλωμάτες δυτικών  χωρών είχε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν που έφτασε στο Όσλο με μεσολάβηση της νορβηγικής Κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτακί συνάντησε απεσταλμένους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας με κεντρικό θέμα τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό που πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση.

► ‛Μετά την κρίση στο Καζαχστάν’. Άρθρο του πολιτικού αναλυτή Πλάμεν Τόντσεφ για τις επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης στην κεντροασιατική χώρα και τις προοπτικές για την επόμενη μέρα.