“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 28 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Μπάιντεν προς Ζελένσκι: “Σοβαρή πιθανότητα” για ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο. “Κρίσιμη” τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης, όπου ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι υπάρχει “σοβαρή πιθανότητα” να πραγματοποιηθεί η ρωσική επίθεση εντός του επόμενου μήνα και μάλιστα από τα βόρεια ρωσοουκρανικά σύνορα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί “η απειλητική συμπεριφορά της Ρωσίας και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία”.

Κρεμλίνο: Υπάρχει ακόμη χώρος για διάλογο αλλά οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες μας. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν θα βιαστεί να καταλήξει σε συμπεράσματα για τις αναπτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στις “ανησυχίες” της Ρωσίας στα ζητήματα ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα βλέπει και χώρο για συνέχιση του διαλόγου, παρότι η Ουάσινγκτον δεν λαμβάνει υπόψη τα βασικά αιτήματα της Μόσχας. Στελέχη του κόμματος “Ενωμένη Ρωσία” του Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησαν με δηλώσεις τους να σταλούν οπλικά συστήματα στους αποσχιστές ρωσόφωνους Ουκρανούς του Ντονμπάς και το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη.

Γερμανία: Ο Nord Stream 2 θα επηρεαστεί σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε επίσημα στο γερμανικό Κοινοβούλιο ότι η Γερμανία μαζί τους δυτικούς συμμάχους ετοιμάζουν ένα “ισχυρό πακέτο κυρώσεων” σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και πως στις κυρώσεις “περιλαμβάνεται και ο Nord Stream 2”.

Μεθοριακό επεισόδιο με νεκρούς και τραυματίες στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζικιστάν. Δύο νεκροί και τουλάχιστον έξι τραυματίες είναι το αποτέλεσμα σοβαρού μεθοριακού επεισοδίου σε ένα διαφιλονικούμενο τμήμα των συνόρων μεταξύ Κιργιζίας και Τατζικιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν Τατζίκοι στρατιώτες έκλεισαν ένα δρόμο που οδηγεί σε σημαντικές πόλεις της δυτικής Κιργιζίας.

 

Συνεχίζεται η αποκαθήλωση του Ναζαρμπάγιεφ στο Καζακστάν. Σε συνέχεια της ρήξης των σχέσεων του Προέδρου Τοκάγιεφ με τον πρώην πανίσχυρο άνδρα της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ μετά τις πρόσφατες ταραχές, η Γερουσία ενέκρινε πρόταση του Κοινοβουλίου να αφαιρεθούν προνόμια του τέως Προέδρου της χώρας, όπως η ισόβια προεδρία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και η ισόβια προεδρία στην Εθνοσυνέλευση. Εγκρίθηκε επίσης πρόταση να ανακληθεί το προνόμιο του Ναζαρμπάγιεφ να “συντονίζει τις βασικές κατευθύνσεις της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Καζακστάν”.