“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 27 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

ΗΠΑ και NATO παρέδωσαν στη Ρωσία την έγγραφη απάντησή τους. Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν επέδωσε την Τετάρτη την απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της ρωσικής Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επέδωσε τις απαντήσεις και το NATO. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στο NATO παραμένουν σταθεροί στα ζητήματα της διεύρυνσης της συμμαχίας, εισόδου της Ουκρανίας στο NATO και της ανάπτυξης δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. — Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως υπάρχει χώρος για προσέγγιση με τη Ρωσία στους τομείς της επικοινωνίας, της μείωσης της έντασης στην Ουκρανία και τρίτον στον περιορισμό των εξοπλισμών.

Λαβρόφ: Η απαντήσεις της Δύσης δεν καλύπτουν τις ανάγκες ασφάλειας της Ρωσίας. Η Μόσχα αντέδρασε αρνητικά στις απαντήσεις που παρέδωσαν οι ΗΠΑ και το NATO στα αιτήματα ασφάλειας που έχει υποβάλλει η ρωσική Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε οι δυτικές απαντήσεις δεν καλύπτουν τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας που είναι η διεύρυνση του NATO και η ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του Σχήματος Νορμανδίας αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Οκτώ ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του λεγόμενου “Σχήματος Νορμανδίας” ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαφωνούν σε βασικές πτυχές των Συμφωνιών του Μινσκ, αλλά δεσμεύθηκαν για επανάληψη των συνομιλιών σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο και επανέλαβαν την ανάγκη “απόλυτης” τήρησης της εκεχειρίας στο Ντονμπάς.

Η εταιρεία του Nord Stream 2 ίδρυσε θυγατρική στη Γερμανία. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου, η οποία έχει έδρα την Ελβετία, προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με έδρα τη Γερμανία, όπως της είχε ζητήσει η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας προκειμένου ο αγωγός να λάβει άδεια λειτουργίας στη Γερμανία.

Καταζητούμενος από τις ρωσικές αρχές ο αδερφός του Ναβάλνι. Ένταλμα σύλληψης κατά του Όλεγκ Ναβάλνι, αδερφού του Αλεξέι Ναβάλνι εξέδωσαν οι ρωσικές αρχές, ο οποίος καλείται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 18 Φεβρουαρίου με πιθανότητα να ανακληθεί η αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης ενός έτους που του έχει επιβληθεί για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η Human Rights Watch καλεί το Καζακστάν να διερευνήσει τους θανάτους διαδηλωτών. Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγκαλεί το καθεστώς του Καζακστάν για τους θανάτους δεκάδων διαδηλωτών στις ταραχές που έγινα στις αρχές του μήνα στη χώρα και ζητά τη διαλεύκανσή τους.