“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 31 Ιανουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Μενέντεζ: Έρχεται η “μητέρα όλων των κυρώσεων” για τη Ρωσία. Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στην αμερικανική Γερουσία δήλωσαν την Κυριακή πως ετοιμάζουν μια δέσμη πολύ σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ μπορεί να στοχεύσουν τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και κορυφαίους Ρώσους ολιγάρχες. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως σκοπεύει να στείλει “κάποια λίγα” αμερικανικά στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ παράλληλα ετοιμάζεται για σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξουν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία εάν επιτεθεί η Ρωσία. Την κατηγορηματική διαβεβαίωση, ότι δεν θα μεταφερθούν στρατεύματα του NATO στην Ουκρανία στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στη χώρα, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.    Μπόρις Τζόνσον: Σημαντική αύξηση των βρετανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. Η Βρετανία σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων που επιχειρούν στην Ανατολική Ευρώπη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο διπλασιασμός των βρετανικών δυνάμεων στην Εσθονία και η ενίσχυση των δυνάμεων στη Σλοβακία. Η Δανία προτίθεται να αποστείλει στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα στην Ουκρανία, ενώ η Πρωθυπουργός δεν διευκρίνησε εάν προτίθεται να αποστείλει και στρατεύματα.

Μπορέλ: “Η πιο επικίνδυνη περίοδος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”. Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις απαντήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ και το NATO εξέφρασε με άρθρο του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τονίζει ότι είναι αναγκαίος ο σεβασμός των βασικών αρχών της ευρωπαϊκής ασφάλειας που είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των ευρωπαϊκών κρατών.

Τοκάγιεφ: Δεν χρειαζόμαστε έρευνα από το εξωτερικό για τις ταραχές. Την άποψη ότι το Καζακστάν “μπορεί να κάνει μόνο του έρευνα” για τις συνθήκες των πολύνεκρων ταραχών στις αρχές Ιανουαρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας.

ΗΠΑ προς Ταλιμπάν: Απελευθερώστε τον Αμερικανό όμηρο Μαρκ Φρέριχς. Την άμεση απελευθέρωση ενός Αμερικανού πρώην πεζοναύτη, που θεωρείται ότι βρίσκεται όμηρος στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χακάνι στο Αφγανιστάν, ζήτησε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του, στην οποία συνδέει την απελευθέρωση του Φρέριχς με την ομαλοποίηση των διεθνών σχέσεων του Αφγανιστάν.