“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 1 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα διπλωματικά τους ξίφη διασταύρωσαν η Δευτέρα για το ζήτημα της Ουκρανίας οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει “μια ασύλληπτη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια”, ενώ ο Ρώσος ομόλογός της κατηγόρησε τις ΗΠΑ για “αντιρωσική υστερία”. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ προτάσσουν τη διπλωματία αλλά είναι “έτοιμες ό,τι και να συμβεί”. Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ: Αν αποδεχθούμε τους όρους της Ρωσίας τότε θα καταλήξουμε να επικρατήσει το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις.

Ουκρανία: Μην μας πιέζετε να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ντανίλοφ δήλωσε πως η Δύση δεν πρέπει να πιέζει το Κίεβο να αποδεχθει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, διότι τυχόν προσπάθεια εφαρμογής τους θα προκαλούσε “εσωτερική αναταραχή”, η οποία θα ωφελούσε τη Ρωσία. Η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση “Αζόφ” ετοιμάζεται για πόλεμο. Η ουκρανική οργάνωση προσβλέπει σε αύξηση της επιρροής της στην Ουκρανία σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης. Ρεπορτάζ στο BuzzFeed News. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με σύσταση κατά ταξιδιών στην Ουκρανία. Η αμερικανική Κυβέρνηση συστήνει την αποφυγή ταξιδιών λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων και του κινδύνουν απαγωγών.

Η Βρετανία σχεδιάζει τη δέσμευση των περιουσιών των Ρώσων ολιγαρχών σε περίπτωση πολέμου. Η βρετανική Κυβέρνηση εξετάζει ανάμεσα στις κυρώσεις που θα επιβάλει στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία και τη δέσμευση των περιουσιών που διατηρούν στη Βρετανία οι Ρώσοι ολιγάρχες. Την Ουκρανία επισκέπτεται την Τρίτη ο Μπόρις Τζόνσον.

Πάβελ Γιατούεφ: Πως με στρατολόγησε η λευκορωσική KGB. Ο αντικαθεστωτικός ακτιβιστής Πάβελ Γιατούεφ αφηγείται τις εμπειρίες του όταν στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας. — Η Κυβέρνηση της Λευκορωσίας καλεί εφέδρους σε μερική επιστράτευση.   Άλλοι δυο ακτιβιστές καταδικάστηκαν από δικαστήρια στη Λευκορωσία.