“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 4 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία με πρόταση μεσολάβησης. Πρόταση μεσολάβησης της Τουρκίας στη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προσκόμισε την Πέμπτη στο Κίεβο ο Τούρκος Πρόεδρος. “Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί η κρίση ανάμεσα σε δύο φιλικά έθνη που είναι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Στόλτενμπεργκ: Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. “Πρέπει να προεετοιμαστούμε για το χειρότερο”.

ΗΠΑ: Η Ρωσία ετοιμάζει προβοκάτσια για να εισβάλει στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει πληροφορίες πως η Ρωσία ετοιμάζει επιχείρηση προβοκάτσιας για να δημιουργήσει την πρόφαση για εισβολή στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει την παραγωγή ψεύτικου βίντεο με δήθεν εκρήξεις και νεκρούς.

Η Ρωσία διέταξε το κλείσιμο των γραφείων της Deutsche Welle στη Μόσχα. Με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών η Ρωσία αποφάσισε το κλείσιμο των γραφείων του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου και την αφαίρεση της διαπίστευσης όλων των δημοσιογράφων της Deutshe Welle. Η κίνηση αυτή του Κρεμλίνου έρχεται ως αντίποινα στην άρνηση του γερμανικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να χορηγήσει άδεια τηλεοπτικού καναλιού στο κρατικό ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Πρακτικές κρατικής τρομοκρατίας κατά του Τσετσένου ακτιβιστή Αμπουμπακάρ Γιαγκουλμπάγιεφ. Δημόσιες απειλές κατά της ζωής του ακτιβιστή δικηγόρου, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό, και των μελών της οικογένειάς του από βουλευτή της ρωσικής Δούμα, λόγω των αποκαλύψεων του Γιαγκουλμπάγιεφ για υποθέσεις διαφθοράς και βασανιστηρίων από το καθεστώς του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.