“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 3 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα στη Ρουμανία και την Πολωνία. Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την αποστολή 2.000 αλεξιπτωτιστών στη Γερμανία και την Πολωνία και άλλων 1.000 στη Ρουμανία. Οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου: “Καταστροφική” η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ΗΠΑ στέλνουν για πρώτη φορά μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου αεροπλανοφόρο υπό νατοϊκή διοίκηση στη Μεσόγειο για ασκήσεις. Τηλεφωνική συνομιλία Τζόνσον με τον Πούτιν: “Τυχόν εισβολή στην Ουκρανία θα είναι μια τραγικά λανθασμένη επιλογή”.

Οι απαντήσεις του NATO και των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας. Η ισπανική εφημερίδα El País δημοσίευσε αντίγραφα των γραπτών απαντήσεων που επέδωσαν η Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για τα αιτήματα εγγυήσεων ασφάλειας.

Ουκρανία: Δεν είναι αρκετά τα ρωσικά στρατεύματα για εισβολή μεγάλης κλίμακας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα δήλωσε την Τετάρτη πως ο όγκος των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα δεν επαρκεί για εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε την περίπτωση να δοθεί ειδικό καθεστώς το Ντονμπάς. Οι ΗΠΑ σταματούν να χρησιμοποιούν τον όρο “άμεσα επικείμενη” για τον κίνδυνο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γερμανικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έκοψε το Russia Today. Η γερμανική ανεξάρτητη αρχή απέρριψε το αίτημα της θυγατρικής του κρατικού ρωσικού δικτύου για την ίδρυση γερμανόφωνου καναλιού. Οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, αναμένονται αντίποινα.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που περιορίζει περαιτέρω τα προνόμια του Ναζαρμπάγιεφ. Το Κοινοβούλιο του Καζακστάν ενέκρινε το νομοσχέδιο που προώθησε ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ, με το οποίο αφαιρούνται σημαντικά πολιτικά προνόμια από τον τέως Πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.