“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 9 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Επίδειξη ενότητας από Μακρόν, Σολτς και Ντούντα για την Ουκρανία. Τη δέσμευσή τους στην αποφυγή ενός πολέμου στην Ευρώπη αλλά και στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανία διακήρυξαν την Τρίτη οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, του “Τριγώνου της Βαϊμάρης” όπως αυτοαποκαλείται η συνεργασία των τριών χωρών. Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως ενημέρωσε τους άλλους δύο ηγέτες για τις “προτάσεις” που συζήτησε τη Δευτέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, και τονίστηκε ότι θα δοθεί έμφαση στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του “Σχήματος της Νορμανδίας” που θα επαναληφθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Μακρόν προς Ζελένσκι: Οι συμφωνίες του Μινσκ αποτελούν την καλύτερη ασφάλεια για την Ουκρανία. Το Κίεβο επισκέφθηκε την Τρίτη ο Γάλλος Πρόεδρος, μετά τη σημαντική συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Στη συνάντηση που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι του ανέφερε τη σημασία εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, και σημείωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος του είπε πως η Ρωσία δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο πάντως είχε διαψεύσει τις αναφορές Γάλλου αξιωματούχου ότι ο Ρώσος Πρόεδρος “διαβεβαίωσε” πως δεν θα υπάρξουν νέες στρατιωτικές ασκήσεις από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Κίεβο: 140.000 Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ανέφερε την Τρίτη πως οι ρωσικές και λευκορωσικές έχουν κυκλώσει τη χώρα από τρεις πλευρές. Παράλληλα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο διάστημα 10~20 Φεβρουαρίου ως απάντηση στις ρωσικές ασκήσεις. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως “δεν είναι βέβαιο, αλλά η κλιμακούμενη ρητορική της Ρωσίας κατατείνει σε αυξημένο κινδύνο στρατιωτικής δράσης από τη Μόσχα”. Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα από την Ανατολική Μεσόγειο για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοίνωσε η Μόσχα. Μέχρι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες προετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Πολωνία σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός Υφυπουργός Εσωτερικών. Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι έκλεισε δύο ‘bot farms’ με έδρα το Λβιβ, που λειτουργούσαν 18.000 ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταδίδοντας fake news για τοποθέτηση βομβών και άλλες προβοκατόρικες ενέργειες.

Κίνδυνος διεθνούς επισιτιστικής κρίσης σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι μια πιθανή πολεμική σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων σε δεκάδες χώρες λόγω των σημαντικών ποσοτήτων δημητριακών που παράγει και εξάγει η Ουκρανία.

Τουρκμενιστάν: Η Κυβέρνηση αναθέτει σε παιδιά να πιάνουν και να θανατώνουν αδέσποτα ζώα. Τις έντονες αντιδράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η πολιτική της τουρκμενικής Κυβέρνησης να αναθέτει σε ανήλικα παιδιά έναντι φιλοδωρήματος την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και γάτων, τα οποία ζώα οδηγούνται σε απομονωμένα οικόπεδα όπου πεθαίνουν από πείνα και δίψα.