“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 12 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

“Άμεσος ο κίνδυνος εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία”. Στο συμπέρασμα ότι πλέον υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για “άμεση” εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν καταλήξει οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις πολλών αξιωματούχων. Δεν υπάρχουν όμως ακόμη ικανές ενδείξεις ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και έχει δώσει τις σχετικές εντολές στην ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Ουίλιαμ Τέιλορ: Ο Πούτιν μπορεί τελικά να αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Ακόμη 3.000 στρατιώτες στέλνουν οι ΗΠΑ στην Πολωνία. Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν αναμένεται σήμερα Σάββατο. Ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να ήθελε να γίνει η επικοινωνία τη Δευτέρα, αλλά η αμερικανική πλευρά επέμεινε για άμεση επαφή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί όλους τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν το συντομότερο δυνατό από την Ουκρανία.

Κρεμλίνο: Το Κίεβο κάνει τα πάντα για να μην τηρήσει στις Συμφωνίες του Μινσκ. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική Κυβέρνηση για την αποτυχία των συνομιλιών της ομάδας επαφής του “Σχήματος της Νορμανδίας”. Ενεργοποίηση του “Εγγράφου της Βιέννης” από τις Βαλτικές χώρες και την Ουκρανία προς τη Ρωσία. Πρόκειται για τον μηχανισμό στα πλαίσια του ΟΑΣΕ για τον έλεγχο και ενημέρωση σε περιπτώσεις ανησυχητικών στρατιωτικών κινήσεων και η Μόσχα καλείται να απαντήσει για τη συγκέντρωση των στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία. Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Center for Strategic and International Studies για τη σημασία του “Σχήματος της Νορμανδίας” για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία.

Πρόωρες προεδρικές εκλογές στο Τουρκμενιστάν. Στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές όπως ανακοίνωσε ο Τουρκμένος Πρόεδρος Κουρμπαγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας, ενώ προαλείφεται για διάδοχος ο 40χρονος γιός του.

Πούτιν: Να προσκαλέσουμε Ρώσους και ξένους επιστήμονες του εξωτερικού να έρθουν στη Ρωσία. Την αναστροφή του brain drain των Ρώσων επιστημόνων και ακαδημαϊκών που εργάζονται και διδάσκουν στο εξωτερικό ζήτησε από τη ρωσική Κυβέρνηση ο Πρόεδρος Πούτιν και πρόσθεσε πως πρέπει να προσκληθούν και ξένοι επιστήμονες να διδάξουν σε ρωσικά Πανεπιστήμια.