Φόρουμ των Δελφών: Οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου

Από το Kappa Newsdesk

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά τα “κόκκινα” δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν “αγκάθι” για την ελληνική οικονομία, καθώς παρά το γεγονός ότι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει ανοίξει, δεν υπάρχει ικανός αριθμός επενδυτικών σχεδίων για να απορροφήσει τους πόρους. Το σημαντικό αυτό ζήτημα ανέπτυξαν οι πρόεδροι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών Τραπεζών, στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

“Τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες αλλά όχι από την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να δανείσουμε όσους είναι ‛κόκκινοι’”, υπογράμμισε ο Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και μη εκτελεστικός σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι. “Τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 60% του ΑΕΠ και πρέπει να διπλασιαστούν”, προσέθεσε ο Έλληνας τραπεζίτης, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να δίνουμε άκριτα χρήματα, αλλά στοχευμένα, γιατί μπορεί να έρθει η επόμενη κρίση και να καταλήξουμε πάλι στα μνημόνια.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, και επισήμανε ότι το πρόβλημα παραμένει, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος επενδυτικός νόμος να λειτουργήσει γρήγορα και να πρασινίσουν τα δάνεια των υγιών. “Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης, αλλά θέμα επενδύσεων” είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, εξηγώντας ότι απορρίπτονται επενδυτικά σχέδια ή γιατί δεν είναι βιώσιμα ή γιατί πολύ από τους αιτούντες δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση λόγων κόκκινων δανείων. Χαρακτήρισε δε, αναγκαία την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί η χώρα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

Στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στάθηκε και ο Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, θεωρώντας εξίσου σημαντικά να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς όμως να υποσκάψει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Alpha Bank, πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα των πληρωμών και να γίνει κατανοητό από το πολιτικό σύστημα ότι οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται δικό τους χρήμα αλλά χρήματα των καταθετών.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Γκίκας Χαρδούβελης, διαβλέποντας μια 15ετία ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυξηθούν σταδιακά οι μισθοί και δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά για τους νέους. Όσον αφορά στο χρέος, τόνισε πως αυξήθηκε σε όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Το χρέος μας είναι βιώσιμο επειδή καταφέραμε και το κλειδώσαμε με πολύ χαμηλά επιτόκια”, είπε ο Πρόεδρος της Εθνικής. Προσέθεσε πως όσο η οικονομία πάει καλά, τα δάνεια θα μεγαλώνουν, υποστηρίζοντας πως τράπεζες και επιχειρήσεις θα χτίσουν χέρι – χέρι μια νέα Ελλάδα.

Δείτε εδώ αποκλειστικά το βίντεο της συζήτησης: