Ντομπρόφσκις στο Kappa News: Εξετάζουμε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο [αποκλειστικό]

Από το Kappa Newsdesk

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις επιβεβαίωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Kappa News ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει, μετά την επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό άνθρακα, τον περιορισμό και των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου αλλά ακόμη και του φυσικού αερίου. Μιλώντας με τον Διευθυντή Έκδοσης του Kappa News Γιάννη Κουτσομύτη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί το πληθωριστικό κύμα στις χώρες της Ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστεί κυρίως η γενεσιουργός αιτία που είναι η δραματική αύξηση των τιμών της ενέργειας.

“Εξετάζουμε παρέμβαση στο πλαίσιο διαμόρφωσης των τιμών της ενέργειας”

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως η Κομισιόν εξετάζει αλλαγές στο πλαίσιο διαμόρφωσης των τιμών της ενέργειας, ενώ τόνισε ότι προς το παρόν τα κράτη-μέλη μπορούν να εφαρμόσουν την εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας “μας έδειξε ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε για ενεργειακές προμήθειες από έναν εταίρο ο οποίος μας απειλεί ανοικτά”, και πως  η αποδέσμευση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα γίνει ούτως ή άλλως, αφού προβλέπεται μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές βάσει της Πράσινης Συμφωνίας.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου βρίσκεται σε κρίση”

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν κίνδυνο ανάσχεσης της παγκοσμιοποίησης, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζει το διεθνές εμπόριο βάσει αρχών, παρότι “ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι προφανές πως βρίσκεται σε κρίση”. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που έχει και την ευθύνη των διεθνών εμπορικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,πρόσθεσε πως οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει η Ένωση με πολλές χώρες ανά τον κόσμο θα βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την παγκόσμια αναστάτωση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δείτε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη του Βάλντις Ντομπρόφσκις: