Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s σε ‛BB+’

Από το Kappa Newsdesk

Θετική αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της Standard & Poor’s, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία ‛BB+’, η οποία βρίσκεται μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική κατηγορία, ενώ διατήρησε την προοπτική αξιολόγησης ως ‛σταθερή’.

“Βελτίωση της διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής”

Οι αναλυτές της Standard & Poor’s αναφέρουν ως βασική αιτία για την αναβάθμιση της αξιολόγησης τη βελτίωση της διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής της χώρας, αλλά και τις δεσμεύσεις για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο διάστημα 2022~2025 αλλά και την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που θα επιτρέψει τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

“Μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, υποχώρηση του πληθωρισμού μετά τον Σεπτέμβριο”

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προβλέπει ότι η ρυθμός ανάπτυξης θα “φρενάρει” στο 3,4% του ΑΕΠ το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αύξησης του πληθωρισμού, “παρά τη μικρή εξάρτηση των ελληνικών εξαγωγών από την αγορά της Ρωσίας”. Οι αναλυτές της Standard & Poor’s αναφέρουν πως η αύξηση του πληθωρισμού φαίνεται να έχει φτάσει στα υψηλότερα αναμενόμενα επίπεδα και πως “μετά τον Σεπτέμβριο” αναμένεται υποχώρηση των τιμών του πληθωρισμού.