Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ η Ουκρανία και η Μολδαβία

Από το Kappa Newsdesk

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση των σχετικών αιτήσεων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και απέδωσε στις δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το καθεστώς του προς ένταξη κράτους.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των κρατών και των πολιτών βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν. Το Συμβούλιο ενέκρινε την άμεση απονομή καθεστώτος προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ για τη Γεωργία το καθεστώς θα αποδοθεί μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Ιστορική συμφωνία, ιστορική απόφαση”, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την έγκριση από τους 27 της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, και πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα “ενότητας και αποφασιστικότητας, ένα πολιτικό μήνυμα”. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η απόφαση της ΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική, “ειδικά στο πλαίσιο που ζούμε αυτή τη στιγμή, ένα πόλεμο που αποφασίστηκε από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς πολίτες στο έδαφος της Ουκρανίας”.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι “η πρόοδος κάθε χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να επιτύχουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενώ θα ληφθεί υπ’ όψιν η δυνατότητα της Ένωσης να δεχθεί νέα μέλη”. Η Κομισιόν καλείται να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο των αιτούντων χωρών ως προς την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τη διαδικασία της διεύρυνσης, ώστε το Συμβούλιο να αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα όταν καλυφθούν όλοι οι όροι. Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης “τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις διάφορες διαστάσεις του. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε με ανάρτησή του πως επιδοκιμάζει “ειλικρινά” την απόφαση των ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να χορηγήσουν στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. “Είναι μια μοναδική και ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ουκρανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι ευγνώμων προς τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους ηγέτες της ΕΕ για την υποστήριξη. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ΕΕ”.