ΕΕ: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της Ένωσης

Από το Kappa Newsdesk

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν την Τουρκία να “σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ”, εκφράζοντας τη “βαθιά ανησυχία” τους “για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας”.

Οι συγκεκριμένες ρητές αναφορές καταγράφηκαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ενώ γίνεται επίσης “υπενθύμιση” σε προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την οποία “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο”.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη, οι αναφορές αυτές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλύπτουν πλήρως την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως ελπίζει “η Τουρκία να εισακούσει αυτήν τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν το τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα”. O Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πως στο Συμβούλιο υπήρξε “συναίνεση ότι η ρητορική και οι δραστηριότητες της Τουρκίας είναι απαράδεκτες από την ΕΕ. Οι συνάδελφοι συμμερίστηκαν την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από προκλήσεις, να σεβαστεί την κυριαρχία των χωρών της ΕΕ και να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ”.

Στη “δεύτερη κατηγορία” η Τουρκία;

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν στο Συμβούλιο και την πρόταση της γαλλικής Προεδρίας για τη δημιουργία μιας “πολιτικής κοινότητας” της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κράτη της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά μια δεύτερη κατηγορία εταιρικών σχέσεων με κράτη που δεν πληρούν τους πολιτικούς ή οικονομικούς όρους για να γίνουν πλήρη μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kappa News από το Συμβούλιο, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα να υπαχθεί σε αυτή την κατηγορία η Τουρκία, της οποία η διαδικασία ένταξης έχει ανασταλεί λόγω των παραβιάσεων βασικών αρχών του κράτους δικαίου από την Κυβέρνηση Ερντογάν. Σαφή υπαινιγμό προς αυτή την κατεύθυνση έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας πως το συγκεκριμένο μοντέλο “μπορεί να ενισχύσει τις συνεργασίες πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. “Οι συμμετέχουσες [χώρες] θα πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να διατηρούν [διπλωματικές] σχέσεις με εμάς” [την Κυπριακή Δημοκρατία], ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, και πρόσθεσε με νόημα πως “δεν επιτρέπονται παρακάμψεις”.

Τι είναι η “Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα”;

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο, ο Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρύτερης δομής εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επωνυμία “Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα”, η οποία “θα επέτρεπε σε δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που προσυπογράφουν τις βασικές κοινές μας αξίες να βρουν ένα νέο χώρο για πολιτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στις μεταφορές, τις επενδύσεις, τις υποδομές, την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων και ιδιαίτερα της νεολαίας μας”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι σε αυτή την κοινότητα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν χώρες που βρίσκονται ήδη στο καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας, χωρίς να αποκλείεται η μελλοντική τους πλήρης ένταξη στην Ένωση, αλλά και χώρες “που αποχώρησαν από την Ένωση”, υπονοώντας προφανώς τη Βρετανία. Η πρόταση του Μακρόν έχει αντιμετωπιστεί με ενδιαφέρον αλλά και με επιφυλάξεις από τις χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ένωση, ενώ η Γερμανία εξέφρασε την ανησυχία ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λειτουργία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως προς την Τουρκία υπάρχουν επιφυλάξεις καθότι, σύμφωνα με τον Μακρόν, στην “Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα” θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι χώρες που μοιράζονται τις βασικές δημοκρατικές αξίες της Ένωσης. Σύμφωνα όμως με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Kappa News, η πλατφόρμα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για την “αδιέξοδη” διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Αξιωματούχος της γαλλικής Προεδρίας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου, ανέφερε πως η ιδέα του Εμμανουέλ Μακρόν “γίνεται ολοένα και πιο θετικά ευπρόσδεκτη” και πως η σχετική συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν μια διαδικασία “brainstorming” [“καταιγισμός ιδεών”]. Η πρόταση θα εξεταστεί “βήμα προς βήμα”», ανέφερε η γαλλική Προεδρία, με στόχο μια εναρκτήρια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.