Ερντογάν: Δεν θεωρούμε δεσμευτικό τον “ελληνικό” όρο για τα F-16

Από το Kappa Newsdesk

Την άποψη ότι ο όρος που έθεσε το αμερικανικό Κονγκρέσο για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία “δεν είναι δεσμευτικός”, εξέφρασε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από την Τεχεράνη στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν του έθεσε κάποιον όρο για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16. “Ελήφθη απόφαση να συνδεθεί η πώληση των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες με έναν ελληνικό όρο. Όταν συζητήσαμε αυτά τα θέματα με τον κ. Μπάιντεν, ο Μπάιντεν δεν μας έθεσε τέτοιο όρο ως προς την Ελλάδα. Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησής μας, μιλήσαμε για το γεγονός ότι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου», ενέφερε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και πρόσθεσε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος του είπε “θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ” σχετικά με τα F-16.

“Μπορεί οι Ρεπουμπλικανοί να πάρουν την πλειοψηφία στο Κονγκρέσο τον Νοέμβριο”

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε πως “δυστυχώς, υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων που αντιτίθενται” στην πώληση των F-16, “έστω και οριακά”. “Εάν δούμε τις τρέχουσες εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου μια τέτοια προϋπόθεση δεν είναι δεσμευτική προϋπόθεση για εμάς”, ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως “υπάρχουν και ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική τον Νοέμβριο. Είναι σημαντικές επίσης. Θα δούμε τι θα φέρουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και τι θα προκαλέσουν. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυριαρχήσουν στη Γερουσία και θα αναλάβουν ξανά το βάρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων”.

Οκτάι: Στη Μεσόγειο τον Αύγουστο για γεωτρήσεις το Αμπτουλχαμίντ Χαν

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι εκπροσώπησε τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Μιλώντας στην εκδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία ανέφερε: “Το γεωτρητικό σκάφος Αμπτουλχαμίντ Χαν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα. Οι πόροι υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο δεν αποτελούν παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων”.