Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμφωνία για οικονομική βοήθεια 18 δις ευρώ στην Ουκρανία

Από το Kappa Newsdesk

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε τελικά σε συμφωνία το μεσημέρι του Σάββατο για το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία για το 2023 ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρακάμπτοντας το βέτο της Ουγγαρίας.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας, η χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας, η αποκατάσταση των ζωτικής σημασίας υποδομών και μια αρχική χρηματοδότηση για ανοικοδόμηση μετά τη λήξη του πολέμου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσό των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων, τα οποία θα έχουν περίοδο χάριτος 10 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος του επιτοκιακού κόστους προβλέπεται να καλυφθεί μέσω εξωτερικών εσόδων και όχι από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Οι εγγυήσεις για τον σχετικό δανεισμό θα δοθούν είτε από τον προϋπολογισμό της Ένωσης είτε από τα κράτη-μέλη.

Παράκαμψη του ουγγρικού βέτο

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων (EcoFin) ελήφθη με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, μετά το βέτο που άσκησε η Ουγγαρία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Τρίτη. Για να παρακαμφθεί το ουγγρικό βέτο, το Συμβούλιο ενέκρινε έναν ειδικό μηχανισμό που επιτρέπει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με εθελοντική συμμετοχή των κρατών-μελών. Η Ουγγαρία μπορεί παρ’ όλα αυτά να μπλοκάρει την ενεργοποίηση εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η εναλλακτική λύση των εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη. Η απόφαση του Συμβουλίου θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.