Ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Από το Kappa Newsdesk

Συμβούλιο ενόρκων στη Νέα Υόρκη άσκησε την Πέμπτη ποινική δίωξη κατά του τέως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέχεια της ποινικής έρευνας που διεξήγαγε εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια η Εισαγγελία του Μανχάταν για την υπόθεση χρηματικής πληρωμής στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς με αντάλλαγμα την αποσιώπηση ερωτικής σχέσης με τον Τραμπ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που ασκείται ποινική δίωξη κατά πρώην Προέδρου, και η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές εντάσεις, καθώς ο Τραμπ είχε καλέσει πριν από δύο εβδομάδες τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις κατά της αναμενόμενης ποινικής δίωξης εναντίον του, ενώ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως σε περίπτωση δίωξής του είναι πιθανό να υπάρξουν “νεκροί και καταστροφές”. Σε δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης μετά την ανακοίνωση της ποινικής δίωξης, ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως είναι “απολύτως αθώος” και πως πρόκειται για ένα “κυνήγι μαγισσών” για να εμποδιστεί η προσπάθειά του να επανεκλεγεί στην Προεδρία το 2024.

Οι συνήγοροι του Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωσή τους ανέφεραν πως ο πελάτης τους “δεν διέπραξε οποιοδήποτε έγκλημα” και πως θα αντικρούσουν “σθεναρά αυτήν την πολιτική δίωξη στο δικαστήριο”. Η Εισαγγελία του Μανχάταν φέρεται να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συνηγόρους του Τραμπ, ώστε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ να μην συλληφθεί αλλά να εμφανιστεί αυτοβούλως ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης την ερχόμενη Τρίτη, το οποίο και θα αποφασίσει για πιθανή κράτηση ή περιοριστικούς όρους στον κατηγορούμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ακριβής φύση των κατηγοριών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, καθώς το κατηγορητήριο παραμένει απόρρητο, αλλά είναι βέβαιο πως αφορούν χρηματικές πληρωμές που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 από τον τότε δικηγόρο του Τραμπ Μάικλ Κόεν προς την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ώστε εκείνη να αποσιωπήσει ερωτικές επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ τη δεκαετία του 2000.