Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας

Από το Kappa Newsdesk

Η ‛Εθνική Συμμαχία’ των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία συμφώνησε το απόγευμα της Δευτέρας στην υποψηφιότητα του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, όπως επίσης και σε 12 κοινές θέσεις για τη διακυβέρνηση και την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος για την αφαίρεση εξουσιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου.

“Δικαιώματα, νόμος και δικαιοσύνη”

“Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την Τουρκία σε ευημερούσες, ειρηνικές και χαρούμενες μέρες”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του τον επευφημούσαν. “Με την θέληση του Αλλάχ, θα το επιτύχουμε μαζί. Εσείς, εμείς, ως Εθνική Συμμαχία, θα κυβερνήσουμε την Τουρκία με διαβούλευση και συμφιλίωση”, τόνισε ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρόσθεσε πως η νίκη της Εθνικής Συμμαχίας θα σημάνει το τέλος της καταπίεσης και την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων, του νόμου και της δικαιοσύνης.

Επιστροφή της Ακσενέρ

Η συμμαχία των έξι κομμάτων ανασυστάθηκε μετά την επιστροφή σε αυτή της Προέδρου του κόμματος IYI Μεράλ Ακσενέρ, η οποία είχε δηλώσει την Παρασκευή πως αποχωρεί διαφωνώντας στην υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου. Κατά τη διάρκεια όμως του Σαββατοκύριακου υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, ενώ το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκαν μαζί της ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς. Μετά τη συνάντηση η Ακσενέρ δήλωσε πως έθεσε όρο για την επιστροφή της τον ορισμό των Ιμάμογλου και Γιαβάς ως Αντιπροέδρων Δημοκρατίας σε περίπτωση που ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δήλωσε πως αποδέχεται τον όρο της Ακσενέρ και έτσι δρομολογήθηκε η επιστροφή της στη συμμαχία.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να αυξήσει ουσιαστικά την επιρροή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στα 13 χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία του, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπολείπεται σε δημοφιλία έναντι των δύο δημάρχων. Ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την καριέρα του ως επικεφαλής του οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας προτού εκλεγεί για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2002.

Συμφωνία 12 σημείων

Η συμφωνία 12 σημείων που συνοψίζει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα έχει ως εξής:

• Διακυβέρνηση της χώρας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου με διαβούλευση και συναίνεση στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και της διάκρισης των εξουσιών, με ελέγχους και θεσμικά αντίβαρα, σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους του ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος και τα κείμενα αναφοράς που έχουν συμφωνηθεί.
• Να υλοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση για τη μετάβαση στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, αναλογικά με την πλειοψηφία που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές.
• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέχει θέσης προέδρου των ηγετών των κομμάτων που αποτελούν τις συνιστώσες της Εθνικής Συμμαχίας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
• Η κατανομή των Υπουργείων των κομμάτων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνονται στις βουλευτικές εκλογές και κάθε κόμμα θα λάβει τουλάχιστον ένα Υπουργείο.
• Ο διορισμός και η παύση των Υπουργών πραγματοποιούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τον αρχηγό του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκουν.
• Στο μεταβατικό στάδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ασκεί την εκτελεστική εξουσία και το καθήκον του με βάση τη συμμετοχή, τη διαβούλευση και τη συμφιλίωση.
• Καθορισμός των καθηκόντων και εξουσιών των μελών του Προεδρικού Γραφείου με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί στο πλαίσιο των συνταγματικών κανονισμών.
• Ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Η προκήρυξη των εκλογών, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι πολιτικές εθνικής ασφάλειας, τα προεδρικά διατάγματα, οι διορισμοί υψηλού επιπέδου και οι κανονιστικές διαδικασίες γενικού χαρακτήρα θα πραγματοποιούνται κατόπιν κοινής συμφωνίας με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που ανήκουν στη συμμαχία.
• Δημιουργία μηχανισμών για την εφαρμογή της από κοινού υλοποίησης των καθημερινών δραστηριοτήτων κατά τη μεταβατική περίοδο.
• Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν υπάρχει ακόμη, παύει να είναι μέλος πολιτικού κόμματος.
• Μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα, η θητεία του 13ου Προέδρου και της Βουλής λήγει χωρίς να απαιτούνται νέες εκλογές.
• Διορισμός των Δημάρχων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας ως Αντιπροέδρων της Δημοκρατίας σε χρόνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κρίνει σκόπιμο και με καθορισμένα καθήκοντα.

Οι υπογραφές των έξι ηγετών της Εθνικής Συμμαχίας στην Τουρκία στη συμφωνία υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου [6/3/2023]