Αλλαγή στάσης από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο για τα F-16 προς την Τουρκία

Από το Kappa Newsdesk

Έτοιμοι να εγκρίνουν την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, δηλώνουν τώρα οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μάικλ Μακόλ δήλωσε στο Politico πως είναι “γενικά ανοικτός” στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, ακόμη και αν επανεκλεγεί ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO και θα ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής διευκρίνησε ότι οι ηγεσίες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο συμφωνούν πως η πώληση των F-16 δεν μπορεί να εγκριθεί “σήμερα”. Πρόσθεσε όμως ότι τα μέλη του Κονγκρέσου έχουν “λάβει διαβεβαιώσεις” πως ανεξάρτητα από το ποιός θα νικήσει στις προεδρικές εκλογές, η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO και πως, όταν συμβεί αυτό, το Κογκρέσο θα άρει τις αντιρρήσεις του στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, “μετά και τις πρόσφατες εγκρίσεις της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα”.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων βουλευτής Γκρέγκορυ Μικς δήλωσε πως “η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO είναι μια προϋποθέσεις, αλλά όχι η μοναδική”. “Θέλω να ολοκληρωθούν οι εκλογές, και μετά θέλω να δω πράξεις από την Τουρκία. Χωρίς πράξεις, είμαι ενάντια” [στην πώληση των F-16]. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπυ δήλωσε πάντως την Τετάρτη πως δεν γνωρίζει να υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το Κογκρέσο, ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή στάσης των βουλευτών και των γερουσιαστών ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία.