Νίκη Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας

Από το Kappa Newsdesk

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας και πέτυχε την επανεκλογή του στην τουρκική Προεδρία, επεκτείνοντας την πολυετή του πολιτική κυριαρχία, ενώ η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για άνιση εκλογική μεταχείριση και η χώρα μαστίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό, την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και τον απόηχο του καταστροφικού σεισμού που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις στα νότια της χώρας.

Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 52,1% των ψήφων, έναντι 47,9% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στις πρώτες του δηλώσεις μόλις έγινε γνωστή η επικράτησή του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε το έθνος που του εμπιστεύτηκε την Προεδρία για άλλα πέντε χρόνια. “Ελπίζουμε να είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας, όπως ήμασταν εδώ και 21 χρόνια”, είπε στους υποστηρικτές του από την οροφή του λεωφορείου της προεκλογικής του εκστρατείας, έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη. Χλεύασε τον Κιλιτσντάρογλου για την ήττα του, λέγοντας “bye, bye, Kemal”, ενώ οι οπαδοί του αποδοκίμαζαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. “Ο μόνος νικητής σήμερα είναι η Τουρκία”, είπε ο Ερντογάν, υποσχόμενος να εργαστεί σκληρά για τον δεύτερο αιώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας. “Κανείς δεν μπορεί να περιφρονήσει το έθνος μας”, πρόσθεσε.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως οι εκλογές ήταν “οι πιο άδικες ποτέ”, με όλους τους κρατικούς πόρους που κινητοποιήθηκαν για τον Ερντογάν. “Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα μέχρι να έρθει η πραγματική δημοκρατία στη χώρα μας”, δήλωσε στην Άγκυρα. Ευχαρίστησε τα περισσότερα από 25 εκατομμύρια ανθρώπους που τον ψήφισαν και τους ζήτησε να “παραμείνουν όρθιοι”. Ο λαός έχει δείξει τη θέλησή του “να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση παρά όλες τις πιέσεις”, πρόσθεσε.

“Ο Θεός είναι μεγάλος” μέσα στην Αγιά-Σοφιά

Οι οπαδοί του Ερντογάν και του κόμματος του ΑΚΡ είχαν αρχίσει τους πανηγυρισμούς πριν ακόμη ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα, κυματίζοντας τουρκικές σημαίες και σημαίες του ΑΚΡ και κορνάροντας τα αυτοκίνητά τους. Πανηγυρικοί πυροβολισμοί ακούστηκαν σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Οπαδοί του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν μέσα στην Αγιά-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, ζητωκραυγάζοντας και αναφωνόντας το όνομα του ηγέτη τους μαζί με την ισλαμιστική φράση “στο όνομα του Θεού, ο Θεός είναι μεγάλος”.

Συγχαρητήρια από τον Πούτιν, τον Όρμπαν και τον ηγέτη των Ταλιμπάν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες που συνεχάρησαν τον Τούρκο Πρόεδρο για την επανεκλογή του. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι συγχαίρει τον “φίλο” του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως με το αποτέλεσμα αυτό “ο τουρκικός λαός ενέκρινε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική” του Τούρκου Προέδρου. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Ερντογάν, με ανάρτησή του στο Twitter. Συγχαρητήρια επίσης απηύθηνε και ο “Πρωθυπουργός” των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Μουλάς Χασάν Άκουντ.