Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο

Από το Kappa Newsdesk

Η Τουρκία και η Αίγυπτος προέβησαν την Τρίτη σε ένα περαιτέρω βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων ανακοινώνοντας τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων στις πρωτεύουσες των δύο χωρών για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, Άγκυρα και Κάιρο ανακοίνωσαν τον διορισμό του Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρέσβη της Τουρκίας στο Κάιρο και του Αμρ Ελχαμαμί ως πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Άγκυρα. “Το βήμα αυτό στοχεύει στη δημιουργία ξανά ομαλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και καταδεικνύει την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων προς το συμφέρον τόσο του τουρκικού όσο και του αιγυπτιακού λαού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος απέσυραν τους πρεσβευτές τους το 2013, ύστερα από δριμύτατη ένταση που προκλήθηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη διχαστική του διακυβέρνηση. Ο Μόρσι προερχόταν από την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, την οποία υποστήριζε σθεναρά η Τουρκία. Η Αίγυπτος έχει έκτοτε χαρακτηρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών είναι μέρος των προσπαθειών της Τουρκίας να δημιουργήσει γέφυρες με χώρες της περιοχής και να τερματίσει τη διεθνή της απομόνωση εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Η Τουρκία έχει επίσης επιδιορθώσει πρόσφατα τους δεσμούς της με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Άγκυρας να δημιουργήσει γέφυρες με τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ και να τερματίσει τη διεθνή της απομόνωση εν μέσω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Η ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου επιταχύνθηκε αφότου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι αντάλλαξαν χειραψία στη Ντόχα του Κατάρ τον Νοέμβριο του 2022 στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο Μάιο να διορίσουν ξανά πρέσβεις στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.