Σαρωτικές αλλαγές από τον Ερντογάν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας

Άμεση ανάλυση από τον Γιάννη Κουτσομύτη

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε απόψε τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου πραγματοποιώντας σαρωτικές αλλαγές. Απομακρύνεται ο Μεβλούτ Τσαβούσουγλου από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Χουλουσί Ακάρ από το Υπουργείο Άμυνας και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ επιβεβαιώνονται τα ρεπορτάζ και αναλαμβάνει τσάρος της Οικονομίας ο Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι επιλογές του Τούρκου Προέδρου δείχνουν αφενός την απόλυτη κυριαρχία του στο πλέγμα της τουρκικής διπλωματίας και του στρατεύματος, και αφετέρου την υποχώρησή του στον τομέα της οικονομίας. Ταυτόχρονα είναι εμφανής η διάθεση εκκαθάρισης επίδοξων δελφίνων όπως πρωτίστως ο Σουλεϊμάν Σοϊλού και δευτερευόντως ο Μεβλούτ Τσαβούσουγλου.

Η τοποθέτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών του μέχρι πρότεινος διοικητή της MIT Χακάν Φιντάν δείχνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναλαμβάνει αποκλειστικά ο ίδιος τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής, παρακάμπτοντας το κατεστημένο του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας και της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Φιντάν είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Ερντογάν οφείλει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωσή του στο πραξικόπημα του 2016, αλλά και ο αξιωματούχος των ιδιαίτερα δύσκολων και ευαίσθητων αποστολών και επιχειρήσεων στη Συρία, τη Λιβύη, τον Καύκασο, την Αφρική, το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα σκληρός και πολύ αποτελεσματικός σε ό,τι αναλαμβάνει.

Ο μέχρι πρότινος Αρχηγός του Γενικού Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ αναλαμβάνει το Υπουργείο Άμυνας από τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Γκιουλέρ ξέρει πολύ καλά όλους τους επιτελείς και τα ανώτερα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τους περισσότερους από τους οποίους έχει επιλέξει ο ίδιος. Άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Προέδρου.

Στο ευαίσθητο Υπουργείο Εσωτερικών τοποθετείται ο Αλή Γερλίκαγια, μέχρι σήμερα περιφερειάρχης Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για σκληρό στέλεχος του βαθέος κράτους και απόλυτα υπάκουος στο AKP και τον Ερντογάν. Αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας ανακατάληψης των Δήμων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας στις δημοτικές εκλογές της άνοιξης του 2024.

Τελευταία αλλά πιο σημαντική η ανάληψη του Υπουργείου Οικονομίας από τον Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο πρώην Υπουργός επανέρχεται σε ρόλο Τσάρου της Οικονομίας, σε μια έμπρακτη αναγνώριση από τον Ερντογάν ότι τα ψέμματα τελείωσαν. Ο Σιμσέκ έχει κερδίσει στην προηγούμενη θητεία του σημαντική αναγνώριση από τους διεθνείς θεσμικούς και επενδυτές, καθώς είναι οπαδός της ορθόδοξης νομισματικής και οικονομικής πολιτικής. Η αποστολή του όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ο πήχυς είναι πολύ υψηλός και είναι αναγκασμένος να αποδείξει στην πράξη ότι έχει το ελεύθερο από τον Ερντογάν να εφαρμόσει τις αντιδημοφιλείς πολιτικές που χρειάζονται για να ορθοποδήσει η τουρκική οικονομία.