Άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Από το Kappa Newsdesk

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να άρει το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO, ύστερα από συνάντηση διάρκειας μίας ώρας το βράδυ της Δευτέρας με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον και τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες, η Τουρκία, η Σουηδία και το ΝΑΤΟ υπογράμμισαν ότι η Στοκχόλμη άλλαξε τη νομοθεσία της, διεύρυνε την αντιτρομοκρατική συνεργασία κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και επανεκκίνησε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η Άγκυρα και η Στοκχόλμη συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα “νέο διμερές Σύμφωνο Ασφαλείας” και ότι η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν “οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της”, ανέφερε η δήλωση. Ως μέρος της συμφωνίας, ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησε επίσης να δημιουργήσει μια νέα θέση “Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία” στο ΝΑΤΟ, στην οποία πιθανότατα θα τοποθετηθεί Τούρκος αξιωματούχος. Η Σουηδία δεσμεύθηκε επίσης ότι θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την επανέναρξη της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του δεσμεύθηκε πως θα διαβιβάσει στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία και πως θα συνεργαστεί στενά με τη Εθνοσυνέλευση για να εξασφαλιστεί η επικύρωσή της.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως “η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό βήμα που ενισχύει την ασφάλεια όλων των Συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Μας κάνει όλους πιο δυνατούς και πιο ασφαλείς”. Πρόσθεσε επίσης, πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Στοκχόλμη θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Σουηδίας. Όσον αφορά την Ουγγαρία, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας ανέφερε πως ο Βίκτορ Όρμπαν έχει δεσμευθεί πως η Ουγγαρία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας.

Μπάιντεν: Έτοιμος να συνεργαστώ με τον Ερντογάν και την Τουρκία για την ενίσχυση της άμυνας

Τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Σουηδία χαιρέτισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί “με τον Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στον ευρωατλαντικό χώρο”.