Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν μπορεί να αναβιώσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας

Από το Kappa Newsdesk

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη την έκθεση του εισηγητή για την Τουρκία ευρωβουλευτή Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, σύμφωνα με την οποία “υπό τις παρούσες συνθήκες” δεν μπορούν να επανεκκινηθούν οι ενταξιακές διαδικασίες με την Τουρκία, ενώ προτείνεται η αναζήτηση “ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”.

Η έκθεση Αμόρ, η οποία εγκρίθηκε με ψήφους 47 υπέρ, 0 κατά και 10 αποχές, αναφέρει πως εάν δεν υπάρξει μια δραστική αλλαγή πλεύσης από την τουρκική κυβέρνηση, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο και να προχωρήσουν προς μια στενότερη εταιρική σχέση. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης για την εξεύρεση ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και καλούν την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές εναλλακτικές μορφές συνεργασίας για ένα “αμοιβαία ελκυστικό πλαίσιο”.

Στην έκθεση, οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στην ασφάλεια, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι αναμένουν από την Τουρκία να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και νε συμμορφώνεται με τους νόμους, τις αρχές και τις υποχρεώσεις της Ένωσης.

Η έκθεση προτρέπει επίσης την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO χωρίς άλλη καθυστέρηση και υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στο NATO δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τη διαδικασία ένταξης μιας άλλης χώρας στην Ένωση. Η πρόοδος κάθε χώρας στην πορεία προς την ΕΕ παραμένει βασισμένη στα δικά της δεδομένα, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Να ευθυγραμμιστεί η Άγκυρα με την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Η έκθεση χαιρετίζει την ψήφο της Τουρκίας υπέρ της καταδίκης του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, εκφράζοντας τη λύπη της που η Τουρκία δεν υποστηρίζει κυρώσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ. Το ποσοστό ευθυγράμμισης της Τουρκίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ένωσης έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 7%, καθιστώντας το μακράν το χαμηλότερο από όλες τις χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία της διεύρυνσης.

Δέσμευση για συνέχιση της στήριξης των προσφύγων και των ενεργειών ανοικοδόμησης των σεισμόπληκτων περιοχών

Οι ευρωβουλευτές επαινούν τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνεχίζει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους και χαιρετίζουν τη συνεχιζόμενη παροχή χρηματοδότησης από την Ένωση για τους πρόσφυγες και τα κέντρα πρώτης υποδοχής στην Τουρκία και εκφράζουν την ισχυρή δέσμευσή τους να τη διατηρήσουν στο μέλλον. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 και δηλώνουν ότι η Ένωση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Τουρκίας στην κάλυψη των ανθρωπιστικών του αναγκών και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Υπογραμμίζουν τέλους ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Αμόρ: Η ενταξιακή διαδικασία δεν μπορεί να αποτέλεσει ζήτημα γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων

Ο εισηγητής, Ισπανός ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ δήλωσε: “Πρόσφατα είδαμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον από την τουρκική κυβέρνηση για την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας στην Ένωση. Αυτό δεν θα συμβεί ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά όταν οι τουρκικές αρχές δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον να σταματήσουν τη συνεχή οπισθοδρόμηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Εάν η τουρκική κυβέρνηση είναι ειλικρινής σε αυτό, θα πρέπει να το αποδείξει με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και ενέργειες”.

Δείτε εδώ την έκθεση Αμόρ: