Αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον ιαπωνικό οίκο R&I

Από το Kappa Newsdesk

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού χρέους στην επενδυτική βαθμίδα ‛BBB-’ με σταθερές προοπτικές από ‛BB+’, προχώρησε σήμερα ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της R&I, η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη και το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει μετατραπεί σε πλεόνασμα και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στο σκεπτικό της αναβάθμισης, η R&I αναφέρει έξι βασικές παραμέτρους που οδήγησαν στη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα:

▪ Η σημαντική νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εκλογές του Ιουνίου, αποτέλεσμα που διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους.
▪ Η ισχυρή ανάπτυξη (5,9%) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα για το 2023.
▪ Η πρόοδος στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με τη χρήση τιτλοποιήσεων που οδήγησαν τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα.
▪ Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2022 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. “Υπό τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η Κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά”», αναφέρεται στην έκθεση.
▪ Η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020. Η Κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
▪ Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I δεν ανήκει στους τέσσερις οίκους, τους οποίους αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως benchmark για την κατάταξη των ομολόγων των κρατών-μελών, αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας, τις αξιολογήσεις του οποίου λαμβάνουν ως προϋπόθεση οι περισσότεροι επενδυτικοί και χρηματο-οικονομικοί όμιλοι της Ιαπωνίας.