Frontex: Αυξημένες κατά 22,4% τον Ιούλιο οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές

Από το Kappa Newsdesk

Σημαντική αύξηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, 3.403 αφίξεις παράτυπων μεταναστών καταγράφηκαν τον Ιούλιο, σε σχέση με 2.642 αφίξεις πουν είχαν καταγραφεί τον Ιούλιο 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 22,4%.

Συνολικά πάντως στο διάστημα του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου οι αφίξεις έφτασαν τις 17.054, σημειώνοντας πτώση κατά 29% σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα του 2022. Όσον αφορά την προέλευση των μεταναστών, στην πρώτη θέση παραμένουν οι Σύροι, και ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι, σε αντίθεση με το 2022 όταν στη δεύτερη θέση ήταν μετανάστες από τη Νιγηρία και στην τρίτη θέση προερχόμενοι από το Κονγκό.

Εκρητική αύξηση των ροών στην Κεντρική Μεσόγειο, μείωση στα Δυτικά Βαλκάνια

Στην Κεντρική Μεσόγειο σημειώνεται μια εκρηκτική αύξηση των ροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι κυρίως δευτερογενείς ροές στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κεντρικής Μεσογείου αποτελεί την κύρια δίοδο των παράτυπων ροών προς την Ευρώπη, καταλαμβάνοντας πάνω από τις μισές αφίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους, και σημειώνοντας αύξηση 115% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022. Σύμφωνα με την Frontex, η αυξημένη μεταναστευτική πίεση σε αυτή τη διαδρομή ενδέχεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι λαθροδιακινητές προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη και την Τυνησία εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις εγκληματικές ομάδες.

Μείωση παρουσιάζουν οι ροές στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αφίξεις στο επτάμηνο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου να φθάνουν τις 52.232, σημειώνοντας πτώση κατά 26%, κυρίως λόγω αυστηρότερων κριτηρίων στις θεωρήσεις διαβατηρίων.