Έντονες διεθνείς αντιδράσεις για τη βίαιη πρόκληση των κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα της Κύπρου

Από το Kappa Newsdesk

Την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας και πολλών άλλων κρατών έχει προκαλέσει η βίαιη πρόκληση στην οποία προέβησαν κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή της Πύλας στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, με αφορμή την απόφαση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών [UNFICYP] να απαγορεύσουν και να εμποδίσουν την κατασκευή από το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος επαρχιακού δρόμου που θα συνδέει την κατεχόμενη Άρσο με το διακοινοτικό χωριό της Πύλας.

Γκουτέρες: Πιθανή διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου

Ιδιαίτερα οξεία ήταν η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καταδίκασε την “επίθεση” κατά των μελών της UNFICYP και τόνισε πως οι απειλές κατά της ασφάλειας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και οι καταστροφές περιουσίας του Οργανισμού είναι “απαράδεκτες” και “ενδέχεται να συνιστούν σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου”. Ο Γενικός Γραμματέας καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της UNFICYP, όπως της έχει αποδοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την ουδέτερη ζώνη. Καλεί δε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί ξανά εποικοδομητικά με την UNFICYP, ώστε να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός τρόπος προόδου στην περιοχή της Πύλας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει τέλος τη μακροχρόνια έκκλησή του προς τα μέρη να απόσχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις και να συμβιβαστούν βρίσκοντας έναν αμοιβαία αποδεκτό δρόμο για το μέλλον.

Κοινή δήλωση των πρεσβειών ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας

Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζουν την βίαιη πρόκληση των κατοχικών δυνάμεων και τονίζουν πως οι απειλές κατά της ασφάλειας των στρατιωτών της UNFICYP οι καταστροφές περιουσίας του Οργανισμού συνιστούν σοβαρό έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου. Καλούν δε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν “άμεσα” την κατασκευή του δρόμου, να σεβαστούν την εξουσία της UNFICYP και να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να υπονομεύσουν τις προοπτικές επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών.

Καταδίκη και από τους τρεις θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δηλώσεις καταδίκης των γεγονότων στην Πύλα εξέδωσαν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασαν έντονα τις βίαιες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων, τις οποίες χαρακτήρισαν απαράδεκτες και καλέσαν την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της UNFICYP και να αποφύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Έντονη καταδίκη και από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ

Έντονα καταδίκασε τα γεγονότα της Πύλας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, τονίζοντας και αυτός ότι η επίθεση κατά στρατιωτών της UNFICYP αποτελεί έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου. “Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες κλιμάκωσης, οι οποίες θλετουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Αμερικανός γερουσιαστής και καλεί τέλος τον ΓΓ του ΟΗΕ να ορίσει εκπρόσωπο για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Έντονη καταδίκη από την ελληνική Κυβέρνηση: Απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων

Η ελληνική Κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τα γεγονότα της Πύλας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) και τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει “απερίφραστα” τις επιθέσεις κατά της UNFICYP και αναφέρει πως “η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας. Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.”

Καταδίκη από την Κίνα, σιγή ιχθύος από τη Ρωσία και εμπόδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σαφή δήλωση καταδίκης της βίαιης πρόκλησης των κατοχικών δυνάμεων εξέδωσε και η πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο, αναφέροντας πως “καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και τις καταστροφές στα οχήματα της UNFICYP από προσωπικό της Τουρκοκυπριακής πλευράς”. Ζητείται δε ο σεβασμός της αποστολής του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλεί σε άμεση παύση της κατασκευής του δρόμου. Η Ρωσία όμως δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Πύλα, ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Hellas Journal, θέτει εμπόδια στην έκδοση καταδικαστικής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αδιάλλακτη η Άγκυρα και η ψευδοκυβέρνηση Τατάρ

Αδιάλλακτη στάση τηρεί από την πλευρά της η Άγκυρα, επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι ο υπό κατασκευή δρόμος έχει μόνο ανθρωπιστικό σκοπό και κατηγορώντας τα Ηνωμένα Έθνη ότι τηρούν μεροληπτική στάση εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και υπέρ της “Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης της Νότιας Κύπρου”. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το απόγευμα του Σαββάτου, χαρακτηρίζει “απαράδεκτη” και “καταδικαστέα” την επέμβαση στρατιωτών της UNFICYP στο “κυρίαρχο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με στόχο την αποτροπή της κατασκευής του δρόμου Pile-Yiğitler [Πύλα-Άρσος]” και “δικαιολογημένη” την αντίδραση των κατοχικών αρχών. Κατηγορεί δε την UNFICYP ότι “ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου οδοποιίας το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά, από την άλλη παρουσιάζεται ως θύμα στα γεγονότα στην περιοχή”. Απειλεί δε εμμέσως την UNFICYP αναφέροντας πως “ως Εγγυήτρια Κράτος, καλούμε την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να απόσχει από ενέργειες και ρητορική που θα επισκίαζε την αποστολή που εκτελεί στην Κύπρο για 60 σχεδόν χρόνια, να φερθεί με ίση μεταχείριση στις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της ΤΔΒΚ”.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ είχε τοποθετηθεί νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου με αναρτήσεις στο X [πρώην Twitter], όπου επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις ως προς τη διάνοιξη του δρόμου στην Πύλα, κατηγορώντας την UNFICYP για μεροληψία υπέρ “των Ελληνοκυπρίων”, διότι επέτρεψε τη διάνοιξη από την Κυπριακή Δημοκρατία των δρόμων Λάρνακας-Δεκέλειας-Αγίας Νάπας και Πύλας-Ορόκλινης, “που κατασκευάστηκαν από τους Έλληνες μετά από καταπάτηση τουρκικών περιουσιών”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Πέμπτης με την ομολογό του της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, την οποία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ενημέρωσε για το έργο κατασκευής του δρόμου. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, το έργο έρχεται να καλύψει ανθρωπιστικές ανάγκες, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι της Πύλας να έχουν εύκολη πρόσβαση στα χωράφια τους, να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα και να διευκολυνθεί η πρόσβαση χωρίς να απαιτείται διέλευση από τις περιοχές των βρετανικών βάσεων [British Sovereign Base Areas].

Ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, με δήλωσή του στο Reuters, χαρακτήρισε αναγκαία την κατασκευή του δρόμου Άρσους-Πύλας. “Είναι ατυχές ότι έγινε προσπάθεια από την UNFICYP να παρεμποδίσει το έργο διάνοιξης του δρόμου, το οποίο εκτελείται από ιδιώτη εργολάβο, εντός του κυρίαρχου εδάφους της ΤΔΒΚ.

Αεροφωτογραφία της περιοχής της Πύλας στην Κύπρο

Το χρονικό

Σε μια σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, προβαίνοντας σε βιαιοπραγίες κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει την κατεχόμενη Άρσο με το μεικτό χωριό της Πύλας στη νεκρή ζώνη. Τέσσερεις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ δύο εξ αυτών έχουν σοβαρά τραύματα.

Προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη

Η βίαιη επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων φαίνεται να εντάσσεται σε μια νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, σε συνέχεια των προσπαθειών διάνοιξης και εκμετάλλευσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Την Τετάρτη 16 Αυγούστου το “Υπουργείο Εξωτερικών” του ψευδοκράτους ανακοίνωσε τη διάνοιξη επαρχιακού δρόμου ανάμεσα στο κατεχόμενο Άρσος και το διακοινοτικού χωριό Πύλα, εντός της νεκρής ζώνης. Η τουρκοκυπριακή διοίκηση στην ανακοίνωσή της χαρακτήριζε “ανθρωπιστικό έργο” την επέκταση του δρόμου μήκους 11,6 χιλιομέτρων και καλούσε την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να υιοθετήσει “εποικοδομητική στάση”. Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις δυτικών χωρών.

Το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, χωματουργικά μηχανήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς εμφανίστηκαν στο σημείο εντός της νεκρής ζώνης, όπου ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν έργα βελτίωσης του οδοστρώματος. Το κλιμάκιο της ειρηνευτικής δύναμης επιχείρησε να κλείσει τον δρόμο προτάσσοντας τα υπηρεσιακά οχήματα μπροστά στις μπουλντόζες. Οι οδηγοί των μηχανημάτων όμως, εμβόλισαν τα αυτοκίνητα του ΟΗΕ, τραυματίζοντας Βρετανούς στρατιώτες που ανήκουν στην ειρηνευτική δύναμη.

Δείτε εδώ βίντεο από τη βίαιη επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων κατά της UNFICYP:

Ξκ