Αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s

Από το Kappa Newsdesk

Στην επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, κατατάσσοντας το ελληνικό χρέος στην κατηγορία ‛BBB-’ με σταθερές προοπτικές. Πρόκειται για τον πρώτο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που εντάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

“Σημαντική πρόοδος στον δημοσιονομικό τομέα, μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους”

Η Standard & Poor’s αναφέρει στην έκθεσή της πως στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών και πως αναμένει πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με μεγάλα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2023-2026 και θα ενισχύσουν τη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους.

“Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση έχει θέσει τη δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδας σε σταθερά βελτιωμένη τροχιά. Υποστηριζόμενη από μια πολύ ταχεία οικονομική ανάκαμψη, η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να ξεπερνά τακτικά τους δικούς της δημοσιονομικούς στόχους παρά τη σταδιακή αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων”, αναφέρει ο S&P. “Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2026”, σημειώνουν οι αναλυτές του S&P. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι πολιτικές πιέσεις πιθανότατα θα περιπλέξουν την ικανότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους.

Οι αναλυτές του S&P θεωρούν ότι με το αποτέλεσμα των εκλογών η Κυβέρνηση έχει λάβει ισχυρή εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω αντιμετώπιση του ακόμη μεγάλου δημόσιου χρέους και προτείνουν συγκεκριμένα την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, την κατοχύρωση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και την Υγεία.

Μείωση του χρέους

Ο S&P εκτιμά ότι το καθαρό ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο θα αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη βελτίωση από το ανώτατο όριο του 189% του ΑΕΠ που έφτασε το 2020. Η βελτίωση οφείλεται εν μέρει στον πληθωρισμό, αλλά επίσης και στην σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας μετά την πανδημία και τη δραστική εξυγίανση των δημοσιονομικών, αναφέρουν οι αναλυτές του S&P και προσθέτουν πως το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη στον κόσμο, με τη μέση σταθμισμένη λήξη του χρέους της γενικής κυβέρνησης να ανέρχεται στα 19,7 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και τις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων να καταλαμβάνουν επί του παρόντος ένα σχετικά μέτριο 5,7% των εκτιμώμενων εσόδων της γενικής κυβέρνησης.

Οι κίνδυνοι

Η έκθεση του S&P αναφέρει πως όπως και άλλες μικρές ανοιχτές οικονομίες, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη σε μεταβαλλόμενες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό περιλαμβάνει κινδύνους από πιθανή οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να επηρεάσει τους σημαντικούς εξωτερικούς τομείς του τουρισμού ή της ναυτιλίας, ή μια ακόμη ξαφνική άνοδος των τιμών της ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτιωμένη δυναμική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, σημειώνει ο S&P.