Εξαγορά της myPOS από το επενδυτικό fund Advent

Από το Kappa Newsdesk

Το επενδυτικό fund Advent International υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών myPOS, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters του ο διευθυντής του βρετανικού fund Φάμπιο Κάλι. Το Advent θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της myPOS μέσω ενός νέου επενδυτικού σχήματος που ονομάζεται Circle, και το οποίο σχεδιάζει την επέκτασή του στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω περαιτέρω εξαγορών. Η συναλλαγή, η οποία υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις των βρετανικών αρχών, αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε ο διευθυντής του Advent.

Η εξαγορά πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί ως προς τον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, με τις αυξημένες αποτιμήσεις των εταιρειών να υφίστανται πιέσεις λόγω των υψηλών επιτοκίων και ενώ οι χρηματοδοτήσεις διεθνώς για εξαγορές εταιρειών fintech έχουν μειωθεί απότομα μετά την έκρηξη που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Advent διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει προβεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγορές εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Vantiv, Worldpay, XPLOR, Planet και Nexi.

Η εξαγορά αναμένεται να αποτιμήσει το myPOS στα 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό όρους ανωνυμίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη μετά την αγορά μεριδίου πέρυσι στη Viva Wallet από την αμερικανική Τράπεζα JP Morgan.

Η myPOS, η οποία είναι ο βασικός χορηγός του Kappa News, ιδρύθηκε το 2012 και συνεργάζεται με 170.000 μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, στους τομείς, μεταξύ άλλων, των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού, παρέχοντας εργαλεία επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών. Παρέχει επίσης στους εμπόρους επαγγελματικό λογαριασμό και κάρτα, καθώς και υπηρεσίες δανεισμού και άλλες πληρωμές και διαθέτει δίκτυο με 500 υπαλλήλους σε όλη την Ευρώπη. Ο Φάμπιο Κάλι ανέφερε πως η myPOS ανήκει σε μια μικρή ομάδα ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των PayPal Zettle και SumUp, που επικεντρώνονται σε εμπορικούς πελάτες τους οποίους έχουν χάσει οι παραδοσιακές Τράπεζες. Οι μικρότεροι έμποροι βρίσκουν λύσεις αλλού επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα παλαιότερα μηχανήματα ανάγνωσης καρτών που παρέχουν οι Τράπεζες, πρόσθεσε ο διευθυντής του Advent. “Η εμπειρία είναι επίσης καλύτερη με εταιρείες όπως η myPOS, οι οποίες προσφέρουν ταχύτερη ενσωμάτωση, καλύτερη τεχνολογία και με χαμηλότερο κόστος”.

Ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της myPOS Κρίστο Γκεόργιεφ θα αποχωρήσει από την εταιρεία, αλλά το management team θα παραμείνει και θα επενδύσει στην επιχείρηση, ανέφερε ένα από τα πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα. Η εταιρεία στοχεύει σε κύκλο εσόδων 100 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, ανέφερε ένα από τα πρόσωπα. Τα έσοδα του ομίλου εκτινάχθηκαν κατά 39% σε 60,1 εκατομμύρια στερλίνες το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 10% στα 5,3 εκατομμύρια στερλίνες.