Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών και Καταλανών αυτονομιστών για στήριξη της Κυβέρνησης Σάντσεθ

Από το Kappa Newsdesk

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας έκλεισε συμφωνία με το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας “Μαζί για την Καταλονία” (Junts per Catalunya) για τη χορήγηση αμνηστίας σε δυνητικά χιλιάδες Καταλανούς ακτιβιστές που εμπλέκονται στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της περιοχής, με αντάλλαγμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ για το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης. Ο βουλευτής των Σοσιαλιστών και στέλεχος του κόμματος Σάντος Θεδράν ανακοίνωσε τη συμφωνία σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά τη σφράγιση της συμφωνίας με το κόμμα του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017.

“Πολιτική συμφωνία”

“Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία για αμνηστία”, είπε ο Θεδράν. Η απόφαση αυτή κλειδώνει ουσιαστικά τις πιθανότητες του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει ακόμη μια Κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 2018 χρειάζεται ακόμα την υποστήριξη ενός μικρού βασκικού κόμματος, αλλά είναι πιθανό να τη λάβει τις επόμενες ημέρες. Η αμνηστία για τους Καταλανούς αυτονομιστές ήταν το κρίσιμο μέρος των δύσκολων διαπραγματεύσεων για τα στελέχη της προσωρινής αριστερής Κυβέρνησης του Σάντσεθ για να κερδίσουν την υποστήριξη δύο καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων. Η κοινοβουλευτική στήριξη από το “Μαζί για την Καταλονία” και του κόμματος “Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας”, που κλείδωσε τη στήριξη στον Σάντσεθ την περασμένη εβδομάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για να επιτύχει ο Σάντσεθ την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο της Κυβέρνησης που επιδιώκει σε συνασπισμό με την ισπανική Αριστερά.

Ενώ τα δύο αυτονομιστικά κόμματα διαθέτουν μόλις επτά έδρες το καθένα στο ισπανικό Κοινοβούλιο των 350 εδρών, μόνο εκείνα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν στον Σάντσεθ το απαραίτητο όριο των 176 ψήφων στην κρίσιμη συνεδρίαση που αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιανουάριο.

Η αμνηστία αναμένεται θα ωφελήσει τον Πουτζντεμόν και πολλούς άλλους Καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς και ακτιβιστές, που αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις για τη συμμετοχή τους στην παράνομη απόπειρα απόσχιση της Καταλονίας το 2017. Τα ισπανικά δικαστήρια εξακολουθούν να επιδιώκουν την έκδοση του Πουτζντεμόν από το Βέλγιο, όπου διέφυγε το 2017 για να αποφύγει τη σύλληψη. Δεδομένου ότι θεωρείται εχθρός του κράτους για πολλούς Ισπανούς, κάθε συμφωνία που τον ωφελεί είναι πολιτικά τοξική. Ο Θεδράν είπε ότι το νομοσχέδιο περί αμνηστίας, το οποίο θα χρειαστεί την στήριξη πολλών μικρότερων αριστερών και περιφερειακών κομμάτων για να ψηφιστεί, θα καλύπτει όλα τα εγκλήματα και τα φερόμενα εγκλήματα που σχετίζονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα από το 2012 έως σήμερα. “Έχουν περάσει έξι χρόνια (από την απόπειρα απόσχισης) και η σύγκρουση είναι ακόμα ανεπίλυτη”, είπε ο Θεδράν. Θεδράν. “Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο… όπου τα λάθη του παρελθόντος δεν θα αποτελούν πλέον αξεπέραστα εμπόδια”.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Ισπανίας αντιτίθεται με σφοδρότητα στο σχέδιο αμνηστίας που προωθεί η Κυβέρνηση Σάντσεθ. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό κόμμα Vox, το κεντρώο κόμμα Ciudadanos καθώς και πολλοί δικαστικοί και ακαδημαϊκοί έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους με την αμνήστευση των αυτονομιστών που επιχείρησαν τη διχοτόμηση της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της αμνηστίας τις τελευταίες εβδομάδες στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Οι διαδηλώσεις με την υποστήριξη του Vox έγιναν βίαιες τη Δευτέρα και την Τρίτη το βράδυ, με την αστυνομία να πρέπει να χρησιμοποιήσει ρόπαλα και δακρυγόνα για να προστατεύσει τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ στη Μαδρίτη. Το Λαϊκό Κόμμα έχει οργανώσει νέες διαδηλώσεις για την Κυριακή.

Σκεπτικισμός στην Κομισιόν

Οι διαπραγματεύσεις για την αμνηστία έχουν επίσης μπει στο ραντάρ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς απέστειλε αυτή την εβδομάδα στην Κυβέρνηση της Ισπανίας αίτημα με το οποίο ζητά περισσότερες πληροφορίες. Η υπόθεση είναι πολύ πιθανό να καταλήξει τελικά για κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Παρόλο που το ρεύμα υπέρ της αυτονομίας υπέστη ήττα στην Καταλονία στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, το “Μαζί για την Καταλονία” και η “Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας” χρησιμοποίησαν την συγκυρία της έλλειψης καθαρής πλειοψηφίας στο ισπανικό Κοινοβούλιο και έθεσαν ως προϋπόθεση για να στηρίξουν τον Σάντσεθ την προώθηση νόμου που θα έδινε αμνηστία στους υπόδικους και καταδικασμένους αυτονομιστές. Ζήτησαν επίσης δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας, αλλά ο Σάντσεθ έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Πριν από τις εκλογές, ο Σάντσεθ είχε δηλώσει καθαρά πως ήταν αντίθετος σε μια αμνηστία. Τώρα όμως λέει ότι η αμνηστία είναι απαραίτητη για να γίνει εφικτή η επιστροφή στην κανονικότητα και την πολιτική ομαλότητα.

Ο Πουτζντεμόν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό εξόριστο, ενώ η ισπανική Κυβέρνηση και πολλοί Ισπανοί λένε ότι είναι ένας πολιτικός που παραβίασε το νόμο όταν αψήφησε τις προειδοποιήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τον Οκτώβριο του 2017, προτού προβεί σε μια διακήρυξη ανεξαρτησίας που δεν έτυχε καμίας διεθνούς αναγνώρισης. Στη συνέχεια διέφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει τη σύλληψη, ενώ άλλα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του οδηγήθηκαν στη φυλακή και καταδικάστηκαν αργότερα σε πολυετείς καθείρξεις. Ο βασικός διαπραγματευτής των Σοσιαλιστών Σάντος Θεδράν παραδέχθηκε μεν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Καταλανοί αυτονομιστές εξακολουθούν να διαφωνούν  ως προς το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας, εν τούτοις ανέφερε πως η συμφωνία δεν αποσκοπεί απλώς στο σχηματισμό Κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, αλλά στοχεύει και στην εξασφάλιση κοινοβουλευτικής στήριξη από τους αυτονομιστές για όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.