Κηδεία Ναβάλνι: Μια συμβολική ήττα του Πούτιν

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Από τις 16 Φεβρουαρίου, όταν ο Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκε νεκρός στον περίβολο της φυλακής υψίστης ασφαλείας ΙΚ-3 στο Χαρπ της Σιβηρίας, το καθεστώς Πούτιν προσπάθησε με πολλούς τρόπους να καταπνίξει ακόμη και τις πιο απλές και βουβές εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής και μνήμης στον Ρώσο αντικαθεστωτικό πολιτικό. Ακόμη και ιερείς συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να τελέσουν τρισάγιο. Στη συνέχεια, το καθεστώς έκρυβε επί ημέρες τη σορό του νεκρού Ναβάλνι, προσπαθώντας να συσκοτίσει τις αιτίες του θανάτου του. Αφού απείλησαν και εκβίασαν τη μητέρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης ζητώντας της να τελεστεί “μυστική” κηδεία, τελικά υποχώρησαν μπροστά στη γενναία αντίδραση της Λιουντμίλα Ναβάλναγια, η οποία με βιντεοσκοπημένη δήλωση αρνήθηκε να κηδέψει και να θάψει τον γιό της στα κρυφά.

Τελικά μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, τελέσθηκε την Παρασκευή η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι στην εκκλησία της Θεοτόκου στην περιοχή Μαρίνο της Μόσχας. Και ενώ το καθεστώς ανέπτυξε από νωρίς το πρωί πολύ μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας στην περιοχή και παρότι είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις των προηγουμένων ημερών, το πλήθος των Ρώσων πολιτών που συνέρρευσε ήταν πολύ μεγάλο. Αυτή τη φορά δε, οι άνθρωποι που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι δεν έμειναν βουβοί. Ακούστηκαν με πολύ ηχηρό τρόπο συνθήματα όπως “Εσύ δεν φοβήθηκες και δεν φοβόμαστε κι εμείς”, “Ναβάλνι, Ναβάλνι”, “Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους” και “Όχι στον πόλεμο”.

Μετά τη λήξη της τελετής και καθώς η νεκροφόρα αποχωρούσε από την εκκλησία, εκατοντάδες πολίτες έραιναν με λουλούδια το αυτοκίνητο με τη σορό του Ναβάλνι. Συγκινητικό ήταν το σχετικό βίντεο που ανήρτησε η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι Κίρα Γιάρμις:

Παρά τις έντονες δηλαδή προσπάθειες του Πούτιν και του καθεστώτος του να ποινικοποιήσουν κάθε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ναβάλνι, μια θαρραλέα μερίδα των Ρώσων πολιτών τόλμησε να μετατρέψει την κηδεία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης σε μια ηχηρή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η όλη εκδήλωση δε μεταδόθηκε ζωντανά από δεκάδες κανάλια στο YouTube και το Telegram, ενώ τεράστια ήταν η κάλυψη της τελετής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το σημαντικό όμως είναι ότι πάρα πολλοί Ρώσοι πολίτες πληροφορήθηκαν πως χιλιάδες συμπολίτες τους αψήφισαν τις απειλές του καθεστώτος και διαδήλωσαν με θάρρος την πίστη τους στη δημοκρατία και την αντίθεσή τους στον εγκληματικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του BBC από την κηδεία του Ναβάλνι:

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τον νεκρό Ναβάλνι συνεχίστηκαν και το Σάββατο με εκατοντάδες πολίτες να αποθέτουν λουλούδια στον τάφο του Ρώσου πολιτικού στο νεκροταφείο Μπορίσοβο στη Μόσχα, παρουσία της μητέρας και της πεθεράς του Ναβάλνι.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως μπορεί να συνεχιστεί και που να καταλήξει αυτό το απρόσμενο κύμα συμπαράστασης στον Ναβάλνι και αντίθεσης στο καθεστώς Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το βέβαιο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέστη μια πολιτική ήττα συμβολικού χαρακτήρα, καθώς φάνηκε με εντυπωσιακό τρόπο ότι παρόλο το κλίμα τρομοκρατίας και καταπίεσης υπάρχει μια μερίδα των Ρώσων πολιτών που υποστηρίζουν τη δημοκρατία και αντιτίθενται στον πόλεμο.