Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε δυο υποψήφιους Επιτρόπους

Από το Kappa Newsdesk

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε σήμερα τις υποψηφιότητες δυο προτεινόμενων Επιτρόπων προκαλώντας ένα σοβαρό πρόβλημα στην νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή απέρριψε τον Ούγγρο υποψήφιο Επίτροπο Λάζλο Τροσάνι και τη Ρουμάνα υποψήφια Ροβάνα Πλουμπ, με το αιτιολογικό ότι “δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και τον Κώδικα Δεοντολογίας”.

Για τον Τροσάνι υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από πολλούς ευρωβουλευτές, για το γεγονός ότι ως Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας πρωτοστάτησε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη της Ουγγαρίας και την αλλοίωση της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Για τη δε Πλουμπ, υπήρχαν καταγγελίες για συμμετοχή της σε υποθέσεις διαφθοράς στο διάστημα που διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος και Υπουργός Εργασίας της Ρουμανίας.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπεται να καλέσει την φον ντερ Λάιεν και να της ζητήσει να υποβάλλει νέες προτάσεις.

Το “Ημικύκλιο” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την εκλογή της νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (16/7/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/Fred Marvaux]