Ο Ντράγκι και η Ελλάδα

Από το Kappa Newsdesk

Σημαντικές αποκαλύψεις ως προς τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κάνει ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης αποκαλύπτει πως υπήρξαν πιέσεις από ορισμένους Υπουργούς κρατών-μελών της Ευρωζώνης να διακόψει η ΕΚΤ την έκτακτη χρηματοδότηση που παρείχε στις ελληνικές Τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Από το φθινόπωρο του 2014 οι ελληνικές Τράπεζες είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης του Σύριζα και της ανησυχίας που αυτή η εξέλιξη προκαλούσε στις διεθνείς χρηματαγορές. Η κρίση ρευστότητας άρχισε να γίνεται έντονη λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και στις 16 Ιανουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επανενεργοποίηση του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στη χρεοκοπία του 2010 αλλά τον Μάιο του 2014 είχε πλήρως μηδενιστεί λόγω της αποκατάστασης της ρευστότητας στις ελληνικές Τράπεζες. Στη δε κορύφωση της κρίσης τον Ιούνιο του 2015 το ύψος του ανοίγματος της Τράπεζας της Ελλάδος προς την ΕΚΤ για τον ELA έφτασε τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξηγεί ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξή του, εντός της Ευρωζώνης υπήρχαν δυο αντίθετες γραμμές: Η μια πρέσβευε πως η ΕΚΤ έπρεπε να είχε αποκόψει αμέσως την Ελλάδα από οποιαδήποτε γραμμή χρηματοδότησης, “πράγμα που θα σήμαινε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”, και η άλλη που έλεγε ότι η ΕΚΤ έπρεπε να παρέχει απεριόριστη και άνευ όρων ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Ντράγκι: “Η στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σημαντική. Στο αποκορύφωμά της, ο συνδυασμένος δανεισμός της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος σε ελληνικές τράπεζες έφθασε τα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας. Το κάναμε αυτό ενώ η πρώτη ομάδα των επικριτών μας ισχυριζόταν ότι θα έπρεπε να κόψουμε όλες τις γραμμές χρηματοδότησης αμέσως. Συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με συγκεκριμένους όρους για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει έμμεση χρηματοδότηση του Κράτους. Δεν υπήρχε νομισματική χρηματοδότηση. Ήταν τελικά ο σωστός δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσουμε, διότι έτσι κατορθώσαμε να διατηρήσουμε την ενότητα του ευρώ και ταυτόχρονα αποφύγαμε την καταστρατήγηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.”

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου 2015 στις Βρυξέλλες [Φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

“Μην χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να βγάλετε την Ελλάδα από το ευρώ”

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρεται χαρακτηριστικά στις πιέσεις που δεχόταν στον Eurogroup από συγκεκριμένους Υπουργούς για να διακόψει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. “Μίλησα ανοικτά για αυτό σε ένα Eurogroup σε έναν Yπουργό που πρότεινε ή υπονοούσε ότι θα έπρεπε να τους είχαμε κόψει [τη ρευστότητα] εδώ και καιρό. Είπα: «Κοιτάξτε, αν θέλετε να βγάλετε την Ελλάδα από το ευρώ, να το κάνετε εσείς. Μην χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε».

Ο Μάριο Ντράγκι διευκρινίζει επίσης στη συνέντευξή του πως η ΕΚΤ δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο για τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ελλάδα του ευρώ, καθώς “η ΕΚΤ δημιουργήθηκε με την εντολή να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και η σταθερότητα των τιμών βασίζεται στην ύπαρξη του ευρώ. Διαφορετικά δεν έχει νόημα αν δεν υπάρχει ευρώ. Ποια σταθερότητα των τιμών ή ποιο νόμισμα πρέπει να διατηρήσουμε; Το δολάριο; Όχι. Η λίβρα; Όχι. Είναι το ευρώ. Γι ‘αυτό δεν υπάρχει σχέδιο Β.”

“Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν προς όφελος της Ελλάδας”

Ο κεντρικός τραπεζίτης απαντά στην κριτική που ασκείται από την Αριστερά και από άλλους, που λέει πως η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα τρομερό τίμημα τόσο για την ένταξη στο ευρώ όσο και για τη παραμονή της στο ευρώ. “Η χώρα προερχόταν από μια μη βιώσιμη φούσκα χρέους. Η κατάρρευση ήταν εξαιρετικά μεγάλη και η κρίση ήταν τρομερή. Ξεπεράστηκε πρωτίστως χάρη σε αυτό που κατάφεραν να επιτύχουν οι Έλληνες πολίτες. Αλλά η αλληλεγγύη που παρείχε η Ευρωζώνη ήταν επωφελής. Είναι πολύ δύσκολο για μια απομονωμένη χώρα που χρεοκοπεί να επανέλθει στην κανονικότητα. Οι ενέργειες της Ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο 1,8% του ΑΕΠ τα τελευταία οκτώ τρίμηνα, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα, αφού υποχώρησε κατά περίπου 23% από το 2008 έως το 2016, αυξήθηκε πάλι κατά 1,6% το 2018, ενώ επανεκκινήθηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις.”