Κίνηση τακτικής από τον Νετανιάχου με αίτημα ασυλίας

Από το Kappa Newsdesk

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας να του χορηγήσει ασυλία από τις ποινικές κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει, μια κίνηση που αναμένεται να καθυστερήσει τη δίκη του για μήνες. Το αίτημα ασυλίας πιθανότατα θα αναστείλει τη δίκη για μετά τις εκλογές του Μαρτίου, τις οποίες ο Ισραηλινός πολιτικός ελπίζει να κερδίσει, ώστε να αποφύγει οριστικά τη δίωξη και τη δίκη μέσω ενός νέου νόμου.

Η ανακοίνωση ουσιαστικά μετατρέπει την επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία σε δημοψήφισμα σχετικά με το αν πρέπει να χορηγηθεί ασυλία στον Νετανιάχου και να παραμείνει στην εξουσία ή να παραιτηθεί για να δικαστεί. Πρόσφατη δημοσκόπηση όμως έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών αντιτάσσεται στην παροχή ασυλίας στον βετεράνο πολιτικό, ο οποίος παραπέμθηκε τον Νοέμβριο σε δίκη με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας, της απάτης και της κατάχρησης εξουσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο Νετανιάχου επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι είναι θύμα συνωμοσίας και ότι θα επιδιώξει να επικαλεστεί τον νόμο που θα τον προστατεύσει από την ποινική δίωξη για να παραμείνει στην εξουσία. “Προκειμένου να συνεχίσω να οδηγώ το Ισραήλ σε τεράστια επιτεύγματα, σκοπεύω να προσεγγίσω τον Πρόεδρο της Κνέσετ σύμφωνα με το κεφάλαιο 4Γ του νόμου, προκειμένου να εκπληρώσω το δικαίωμά μου, το καθήκον μου και την αποστολή μου να συνεχίσω να σας υπηρετώ για το μέλλον του Ισραήλ”, είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Το Κοινοβούλιο πιθανότατα θα εξετάσει το αίτημα παροχής ασυλίας μετά τις εκλογές του Μαρτίου, καθώς η σημερινή υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να λάβει απόφαση για τη χορήγηση ασυλίας στον Νετανιάχου. Για να συζητηθεί το αίτημα, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ορίσει μια ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να το μελετήσει. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν κάτι τέτοιο θα συμβεί.