Λιβύη: Διάσκεψη στο Βερολίνο με συγκρατημένες προσδοκίες

Από το Kappa Newsdesk

Διεξάγεται την Κυριακή στο Βερολίνο η πολυσυζητημένη διεθνής διάσκεψη  για τη Λιβύη, υπό την αιγίδα της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας ως μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, του Κονγκό, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, και βέβαια των ηγετών των δυο αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ αλ-Σαράζ και στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η Τυνησία και η Ελλάδα δεν προσκλήθηκαν, παρότι έχουν χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, χωρίς η Γερμανία να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τους λόγους που αρνήθηκε τις συγκεκριμένες προσκλήσεις.

Οι προσδοκίες για την έκβαση της διάσκεψης είναι συγκρατημένες και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ έσπευσε να κατεβάσει αρκετά τον πήχυ λέγοντας ότι “και μόνο το γεγονός ότι διεξάγεται η διάσκεψη αποτελεί μεγάλη επιτυχία”. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι στόχοι της διάσκεψης είναι τρεις: α) να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων, β) να πιεστούν οι αντιμαχόμενες πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και γ) να υπάρξουν δεσμεύσεις από τους συμμετέχοντες για οικονομική και τεχνοκρατική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας και των θεσμών της.

Σχέδιο συμπερασμάτων: “Μόνιμη εκεχειρία, ενιαία κυβέρνηση, τήρηση του εμπάργκο όπλων”

Το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου, μέρος των οποίων δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, τονίζει την ανάγκη να διαμορφωθεί μια ενιαία διακυβέρνηση στη χώρα. “Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε τη λιβυκή πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το κείμενο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού ‘Συμβουλίου Προεδρίας’ και τη δημιουργία μιας ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει το έγγραφο.

Οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλους τους παράγοντες της Λιβύης να επαναλάβουν την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.” Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”. “Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλους τους παράγοντες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να δεσμευτούν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ζητούν επίσης τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπέρ των αντιμαχόμενων πλευρών. “Ζητάμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων από ή με την άμεση υποστήριξη των παραγόντων της σύγκρουσης στο σύνολο της επικράτειας της Λιβύης, ξεκινώντας από την εκκίνηση της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός”, αναφέρει το έγγραφο. Το σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται επίσης στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα. “Εμείς [οι συμμετέχοντες] ζητούμε την αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη χρήση βίας”, αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας: “Στηρίζουμε τη δημιουργία μιας ενιαίας εθνικής ασφάλειας στη Λιβύη, αστυνομίας και στρατού υπό μια κεντρική, πολιτική εξουσία, με βάση τις συνομιλίες του Καΐρου και τα έγγραφα που παράγονται εκεί.”

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων στην απαίτηση κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. “Εμείς [οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη] δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2011, όπως και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς όπλων στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Καλούμε όλους τους φορείς να εφαρμόσουν και να επιβάλουν τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών μέτρων εφαρμογής, εναντίον εκείνων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων ή την κατάπαυση του πυρός”.

Θα συσταθεί επίσης ειδική επιτροπή παρακολούθησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η διεθνής επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των έξι “πακέτων” συμφωνιών στη Λιβύη που περιγράφονται στο έγγραφο. Πρόκειται για την κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό μια Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης (IFC) για να διατηρήσουμε τον συντονισμό μετά την Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιτροπή θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση σε διαφορετικές τοποθεσίες. “Στο τέλος κάθε συνεδρίασης, θα παρουσιαστεί ένα συμπέρασμα που θα αναγνωρίζει συγκεκριμένα επιτεύγματα ή συμμόρφωση”. Εκτός από αυτό, ειδικές ομάδες εργασίας θα συναντιώνται στη Λιβύη ή την Τυνησία δύο φορές το μήνα.

Το σχέδιο συμπερασμάτων καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη να προβούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. “Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας μετά τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που θα εφαρμόσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων προς την απομάκρυνση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλες τις πλευρές”, αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “για αναδιάταξη των βαρέων όπλων, του πυροβολικού και των αεροσκαφών”. “Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός”, προσθέτει το έγγραφο.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν επίσης οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης. “Υποστηρίζουμε τον οικονομικό διάλογο με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών της Λιβύης και ενθαρρύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για να διευκολυνθεί αυτός ο διάλογος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας λιβυκής οικονομικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών χρηματοοικονομικών και οικονομικών θεσμών”, αναφέρει το έγγραφο.

Οι συμμετέχοντες επίσης “ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανασυγκρότησης για τη Λιβύη, η οποία θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση σε όλες τις περιοχές υπό την αιγίδα μιας νέας αντιπροσωπευτικής και ενιαίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας που θα ασκεί την εξουσία της σε όλη την περιοχή της Λιβύης, για να αναπτύξει τις περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά”.