Επιστολή στήριξης της Ελλάδας από τον Πομπέο με μήνυμα προς την Τουρκία

Από το Kappa Newsdesk

Επίσημη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία επιβεβαιώνει το “εξαιρετικό” επίπεδο στο οποίο περιέρχονται πλέον οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τη σύναψη της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και των μελών της ελληνικής Κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον. Ιδιαίτερη μνεία όμως κάνει ο Αμερικανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην “ανάγκη αποφυγής ενεργειών ή διακηρύξεων” ως προς την Ανατολική Μεσόγειο “που μπορεί να είναι προκλητικές”, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει στην επιστολή του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικών διαδικασίων, σύμφωνα με το Άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. “Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει σε λύσεις που θα σέβονται το διεθνές δίκαιο”.

Ο Μάικ Πομπέο εξαίρει επίσης στην επιστολή την “ανάδειξη της Ελλάδας ως ενός success story οικονομικής ανάκαμψης μετά από δέκα χρόνια κρίσης, και αφού επέδειξε εξαίρετη κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς”. Ο Αμερικανός Υπουργός τονίζει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα “καίριο σύμμαχο και σημαντικό παίκτη τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια”. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα”, αναφέρει ο Μάικ Πομπέο.

Δείτε εδώ την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο: