Ανοικτή επίθεση της τουρκικής Κυβέρνησης στον Ακιντζί

Από το Kappa Newsdesk

Σφοδρή επίθεση κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εξαπέλυσε η Κυβέρνηση της Τουρκίας με αφορμή συνέντευξη του “Προέδρου” του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, στην οποία ο Ακιντζί χαρακτήρισε “φρικτό” το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσε συνέντευξη στον Guardian με αφορμή την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 26 Απριλίου. Ο Ακιντζί προειδοποίησε στη συνέντευξη ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει το φάσμα της οριστικής διχοτόμησης εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διακοινοτικές συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι το επόμενο διάστημα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως διαφωνεί με την άποψη του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η σχέση Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων είναι μια σχέση “μητέρας και μωρού” και πρόσθεσε πως εκείνος θέλει “ανεξάρτητες και αδερφικές σχέσεις” και πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν μια ιδιαίτερη εθνική ταυτότητα που είναι “κοσμική, δημοκρατική και πλουραλιστική”, κάνοντας έμμεση μομφή στο καθεστώς της Τουρκίας.

“Να πάει να μείνει στους Ελληνοκύπριους”

Οι δηλώσεις του Ακιντζί προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του ηγέτη του κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε πως η συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη αναδεικνύει την “σκανδαλώδη συμπεριφορά” του και τον κάλεσε “να παραιτηθεί αμέσως” από το αξίωμα του “Προέδρου” του ψευδοκράτους. “Ο Ακιντζί και οι οπαδοί του πρέπει να καταλάβουν ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική”, δήλωσε ο εθνικιστής Τούρκος πολιτικός και πρόσθεσε πως “εάν συνεχιστούν οι προσβολές του προς την Τουρκία, θα ήταν καλύτερα να πάει να μείνει στον Ελληνοκυπριακό τομέα”.

Και το κόμμα όμως του Τούρκου Προέδρου επιτέθηκε στον Ακιντζί, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε άλλη μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τον τουρκοκυπριακό αγώνα. “Ο Ακιντζί οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την ασέβεια που επέδειξε με τις δηλώσεις του απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία και το τουρκικό λαό. Καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις που προσβάλλουν εθνικά επιτεύγματα της ιστορίας μας και αξιοσέβαστες προσωπικότητες”.

Αντεπίθεση Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν άφησε αναπάντητες τις επιθέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης και ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτσού δήλωσε πως ο Μπαχτσελί προσέβαλλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τις “ξεπερασμένα, φασιστικά και ρατσιστικά σχόλιά του”. “Ο κ. Μπαχτσελί συνεχίζει τη συνήθη για εκείνον προσβολή των Τουρκοκυπρίων”, δήλωσε ο Μπουρτσού, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πολιτικού “συγκρουσιακές”. “Ο στόχος των Τουρκοκυπρίων δεν είναι να γίνουν μια μειονότητα της ελληνικής Κύπρου, αλλά ούτε να προσαρτηθούν στην Τουρκία. Οι προσπάθειές μας είναι να επιτύχουμε μια αξιοσέβαστη θέση στον κόσμο, με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, διασφαλίζοντας παράλληλα τον αυθεντικό χαρακτήρα και την ταυτότητά ως Τουρκοκυπριακού έθνους”, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος. Η δήλωση προσθέτει ότι ο Ακιντζί είναι βετεράνος του πολέμου του 1974, και “ως άνθρωπος που έζησε τον πόλεμο εκ των έσω, είναι σε θέση να εκτιμήσει την αξία της ειρήνης πολύ καλύτερα από τον ηγέτη του MHP”.