Ο Μακρόν ανάβει το πράσινο φως σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

 Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Την άρση του γαλλικού βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία διεμήνυσε το Σάββατο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο Συνέδριο Ασφάλειας του Μονάχου, συνδέοντας όμως το θέμα εμμέσως και με τις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ για τον προϋπολογισμό των ετών 2021~2027.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος θέλησε αρχικά να ανασκευάσει την εντύπωση ότι η Γαλλία έθεσε βέτο για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου, λέγοντας πως “πολλές χώρες είχαν αντιρρήσεις”. Στη συνέχεια ήταν σαφής πως είναι απολύτως σύμφωνος με την πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταρρύθμιση της “μεθοδολογίας” για τις ενταξιακές διαδικασίες των υποψηφίων κρατών-μελών και πως πλέον όλα εξαρτώνται από την έκθεση που θα παρουσιάσει τον Μάρτιο η Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχουν επιτύχει η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως συνέδεσε εμμέσως τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια με το ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, λέγοντας πως “δεν γίνεται να ζητάμε να μεγαλώσουμε την τούρτα χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον βούτυρο”. Η αναφορά του Γάλλου Προέδρου είναι μια ευθεία κριτική προς τη Γερμανία κυρίως, η οποία πιέζει φορτικά για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς όμως να αποδέχεται να καλύψει μεγαλύτερο μέρος από τη χρηματοδοτική τρύπα που αφήνει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι εάν αποφασιστεί στα επόμενα χρόνια η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με τα έξη υποψήφια κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ενίσχυση αυτών των κρατών θα λείψουν από τα διαρθρωτικά ταμεία και τους πόρους της ΕΕ για άλλες πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο έχει ως μοναδικό θέμα συζήτησης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021~2027.

Δείτε εδώ την αναφορά του Εμανουέλ Μακρόν:

Καθαιρέθηκε η Μιζράχι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την πρόταση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Όλιβερ Σπάσοφκσι για καθαίρεση από το αξίωμα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ρασέλα Μιζράχι, μετά το σάλο που προκάλεσε η κίνησή της να αντικαταστήσει την ταμπέλα στην αίθουσα συνεντέυξεων Τύπου του Υπουργείου με μια ταμπέλα που ανέφερε την προηγούμενη ονομασία της χώρας “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (“Република Македонија” – “REPUBLIC OF MACEDONIA”).

Στην εισήγησή του για την καθαίρεση της Μιζράχι ο Σπάσκοφσκι ανέφερε πως η πολιτικός του VMRO-DPMNE παρέβη τον όρκο που έδωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της για τήρηση του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. “Η βλάβη από αυτές τις ενέργειες μπορεί να αποβεί καταστροφική για τους πολίτες και για το ευρωατλαντικό μας μέλλον, και ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας έκρινα ότι πρέπει να προληφθούν τέτοιες επιπτώσεις και έτσι αποφάσισα να καταθέσω πρόταση καθαίρεσης [της Μιζράχι] από το αξίωμα”, ανέφερε ο Σπάσοφσκι.

Το VMRO-DPMNE αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Βουλής των Σκοπίων, η οποία ήταν και η τελευταία πριν από τις εκλογές της 12ης Απριλίου, καθώς διαλύθηκε και ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχίσει στη γραμμή πλήρους απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ το SDSM του Ζόραν Ζάεφ ελπίζει αγωνιωδώς σε μια θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.