Σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία — Δεκάδες τουρκικές απώλειες στο Ίντλιμπ

Από το Kappa Newsdesk

Κλιμακώνεται σημαντικά η σύγκρουση στο Ίντλιμπ της βορειοδυτικής Συρίας ανάμεσα αφενός την Τουρκία και τους ισλαμιστές αντάρτες και αφετέρου τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας, μετά τον νυχτερινό αεροπορικό βομβαρδισμό θέσεων του τουρκικού στρατού στην περιοχή Μπεχούν που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών. Ο Ράμι Ντογάν, κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι που συνορεύει με το Ίντλιμπ, δήλωσε πως ακόμη 32 Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της περιοχής.

Η συριακή επιδρομή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ επικαλούμενη το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Βορειατλαντικής Συμμαχίας. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πως κάθε κράτος-μέλος της Συμμαχίας μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις, εάν θεωρήσει ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του. Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα  να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ίντλιμπ για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της συριακής αεροπορίας. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ζήτησε και εκείνος ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, δηλώνοντας πως “η διεθνής κοινότητα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και παρακολουθούν την καταστροφή του Ίντλιμπ από τον Άσαντ, το Ιράν και τους Ρώσους”.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε από την πλευρά της πως τα τουρκικά στρατεύματα που επλήγησαν βρίσκονταν “ανάμεσα σε σχηματισμούς τρομοκρατών” και σε περιοχή “που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται” και πως η ρωσική πλευρά προέβη σε κάθε δυνατή ενέργεια για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από τη συριακή αεροπορία. Παράλληλα όμως η Ρωσία αποστέλλει επειγόντως στην ανατολική Συρία τις φρεγάτες “Ναύαρχος Μακάροφ” και “Ναυαρχος Γκριγκορόβιτς”, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με πυραύλους τύπου Kalibr.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το πρωί της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. “Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι απαιτούνται νέα μέτρα για να μειωθεί η ένταση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία”, αναφέρει ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να οργανώσουν μια “υψηλού επιπέδου συνάντηση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Ίντλιμπ, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”.