Νέα πιστωτική χαλάρωση 750 δις από την ΕΚΤ — Μέσα και η Ελλάδα

Από το Kappa Newsdesk

Σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη ύφεση στις οικονομίες της Ευρωζώνης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αλλά και να φρενάρει την πίεση αγορών ομολόγων.

Στο QE και τα ελληνικά ομόλογα με νέο waiver

Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τα προγράμματα πιστωτικής χαλάρωσης, στο νέο QE θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα, παρά το πρόβλημα της χαμηλής πιστοληπτικής τους διαβάθμισης. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης έκριναν ότι εάν τα ελληνικά ομόλογα συνέχιζαν να μην συμμετέχουν στην πιστωτική επέκταση της ΕΚΤ, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να γίνονταν στόχος κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκε από το 3,6% στο 4,1%, γεγονός που θορύβησε την τράπεζα της Ελλάδας και την ελληνική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kappa News, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε προετοιμάσει το έδαφος για την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα με εισήγησή του από τις αρχές της εβδομάδας. Η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επιτυγχάνεται με την επαναφορά του waiver, το οποίο είχε λήξει τον Αύγουστο του 2018 όταν η Ελλάδα εξήλθε από το Μνημόνιο.

750 δις μέχρι τον Δεκέμβριο

Το πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), όπως ονομάστηκε το νέο QE, έχει μέγεθος 750 δισεκατομμύρια ευρώ και θα λήξει τον Δεκέμβριο. Για πρώτη δε φορά η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει και υποσχετικές του μη χρηματο-οικονομικού ιδιωτικού τομέα, πέρα από κρατικά και τραπεζικά ομόλογα. Το PEPP έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα πιστωτικής επέκτασης που έχει αποφασίσει η ΕΚΤ, με τα οποία πραγματοποιούνται αγορές ομολόγων αξίας 20 δις μηνιαίως (που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο) και το 120 δις μέχρι τον Δεκέμβριο (που είχε αποφασιστεί στις αρχές Μαρτίου).

Η ανακοίνωση του καινούργιου αυτού προγράμματος άφησε θετικές εντυπώσεις στους αναλυτές, καθώς και το ποσό θεωρείται επαρκές, αλλά και η επέκτασή του με εταιρικά ομόλογα θεωρείται ότι μπορεί να τονώσει σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε στο Twitter μετά την ανακοίνωση του ΔΣ: “Έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτη δράση. Δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευσή μας για το ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός του πλαισίου της εντολής μας”.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε και εκείνος στο Twitter την απόφαση της ΕΚΤ: “Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα που έλαβε το απόγευμα η ΕΚΤ. Απομένει σε εμάς τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουμε το παρόν μέσω των δημοσιονομικών μας παρεμβάσεων και της μεγαλύτερης οικονομικής αλληλεγγύης μέσα στη ζώνη του ευρώ. Οι λαοί και οι οικονομίες μας το χρειάζονται”.

Σταϊκούρας: Σημαντική απόφαση για τη χώρα μας

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως η απόφαση της ΕΚΤ “είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί τίτλοι για το πρόγραμμα”. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως όσον αφορά την Ελλάδα το πρόγραμμα μπορεί να φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που “αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας”.