Από το Kappa Newsdesk
Θετικά σε γενικές γραμμές υποδέχθηκαν την Πέμπτη οι αγορές τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και το νομοσχέδιο δημοσιονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ και υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης, παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19.
Στις αγορές της Ευρωζώνης τα βασικά χρηματιστήρια κινήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών υποδέχθηκε θετικά το νέο QE της ΕΚΤ και οι δηλώσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση από τις εθνικές κυβερνήσεις για γενναίες παρεμβάσεις δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 έκλεισε με άνοδο κατά 2,00%, στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε ανοδικά κατά 2,68%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ανέβηκε κατά 2,29%, στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX-35 σημείωσε άνοδο 1,93%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,40%, . Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπήρχε ευφορία, κυρίως λόγω της μη αναμενόμενης κίνησης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο “QE του κορωνοϊού” και υπήρχε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τον ρυθμό έδωσαν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ πιο μετρημένο ήταν το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 7,79%, στις 525,29 μονάδες.
Θετικό το κλίμα στη Wall Street
Σε θετικό έδαφος κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η Wall Street, με τον τόνο να δίνουν οι εταιρείες τεχνολογίας, ηλεκτρονικού εμπορίου και ενέργειας. Η μετοχή της Facebook σημείωσε άνοδο 4,2%, η Amazon ανέβηκε 2,8%, ενώ η γνωστή μας λόγω των επενδύσεων στην ΑΟΖ Κύπρου Noble Energy σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 30,5%. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,95%, ο δείκτης S&P 500 ανέβηκε κατά 0,47%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 2,30%.
Rebound από το πετρέλαιο
Δυναμική αύξηση παρουσίασε η τιμή του πετρελαίου την Πέμπτη, με το Brent να σημειώνει άνοδο κατά 14,4% και να κλείνει στα 28,5 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό Crude αυξήθηκε κατά 23,8% και έκλεισε στα 25,2 δολλάρια, βοηθημένο και από τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε πως “θα παρέμβει” στην αγορά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.