Τρίτη δέσμη οικονομικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Από το HuffPost Greece

Επέκταση του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους σχεδόν τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση, ανακοίνωσαν τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως σήμερα εκτιμάται ότι από την κρίση έχουν πληγεί 440.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα η τρίτη δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

• Αναστολή τριών μηνών των ενήμερων δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση και λαμβάνουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι δικαιούχοι του μέτρου θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τις τράπεζες. Μετά και την τελευταία παρέμβαση καλύπτεται πλέον με αναστολή δόσεων όλο το ιδιωτικό χρέος προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

• Επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 800 ευρώ, η οποία είναι ακατάσχετη. Πλέον δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος είναι 1,4 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ.

• Δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ είναι και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις τους ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1 Μαρτίου έως και τις 17 Μαρτίου.

• Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών, η λίστα με τους κλάδους οι οποίοι πλήττονται από την κρίση θα μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

• Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο. Οι εργοδότες μπορούν να το κάνουν μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις. Αυτό θα γίνει το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε όσοι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν κανονικά το Δώρο το Πάσχα.

• Δικαιούχοι δώρου Πάσχα θα είναι και οι 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό), όπως και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΒΑ, τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

• Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στον οποίο θα καταγραφεί αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ το αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών. Η αύξηση του αποθεματικού δεν επηρεάζει το «μαξιλαράκι» ασφαλείας του Ελληνικού Δημοσίου.

• Επίσης, το υπουργείο Εργασίας δίνει στους εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους έχουν πληγεί από την κρίση, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο τζίρος τους, δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς αναστολής εργασίας των εργαζομένων τους για ένα μήνα. Το μέτρο αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ορίζονται από την σχετική απόφαση του υπουργείου εργασίας.

• Η υπαγωγή των επιχειρήσεων σε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης προϋποθέτει απαγόρευση απολύσεων κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων.

• Επίσης, διευκρινίστηκε ότι δεν αναστέλλεται η λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και των δικηγορικών εταιρειών, αλλά υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και εταιριών να περιοριστούν οι οχλήσεις.

• Μεταβάλλονται οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων. Οι συντάξεις των μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου. Οι συντάξεις του δημοσίου στις 27 Μαρτίου, ενώ οι συντάξεις μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου. Τα χρήματα των συντάξεων θα πιστωθούν κανονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να πάνε στις τράπεζες να ενημερώσουν τα βιβλιάρια τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο HuffPost Greece.