Άνοδος στην Ευρώπη, πτώση στη Wall Street

Από το Kappa Newsdesk

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η άνοδος στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης και το Λονδίνο αλλά η Wall Street σημείωσε σημαντική πτώση μετά από την ανακοίνωση του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και τη χρεοκοπία μιας χρηματιστηριακής εταιρείας, ενώ η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων μετά το πακέτο ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολλαρίων που εγκρίθηκε την Τρίτη.

Στην Ευρώπη οι επενδυτές ήταν αρκετά θετικοί για αγορές σε συνέχεια της αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε από τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη και το νέο πακέτο ποσωτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 έκλεισε με άνοδο κατά 3,70%, στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε ανοδικά κατά 5,01%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ανέβηκε κατά 1,71%, στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX-35 σημείωσε άνοδο 0,74%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,76%. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπήρχε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και τον ρυθμό έδωσε σήμερα και ο τραπεζικός κλάδος μαζί με τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,68%, στις 555,13 μονάδες.

“Οι αγορές λειτουργούν περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τα στοιχεία”

Στη Wall Street η συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά αλλά η απόφαση του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να μείνουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης δημιούργησε ξανά αρνητικό κλίμα στους επενδυτές και οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος. Η είδηση ότι η χρηματιστηριακή Ronin Capital αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της και ρευστοποιεί χαρτοφυλάκιά της συνέβαλε στο αρνητικό κλίμα. Όπως σχολίασε ο χρηματιστής Σαλ Μπρούνο της IndexIQ “οι αγορές λειτουργούν περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τα στοιχεία. Αυτό προκαλεί τη μεταβλητότητα”. Τελικά ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με σημαντική πτώση 4,55%, ο δείκτης S&P 500 έπεσε κατά 4,78%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 3,79%.

Δείτε την άποψη δυο χρηματιστών στο CNBC: