Ολική ανατροπή στο Ισραήλ: Προς συγκυβέρνηση Νετανιάχου-Γκαντζ

Από το Kappa Newsdesk

Προς Κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού οδεύει από την Πέμπτη το Ισραήλ, μετά την απόφαση του ηγέτη του αντιπολιτευτικού κομματικού συνασπισμού “Μπλε και Άσπρο” Μπένι Γκαντζ να συμφωνήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σε εκ περιτροπής πρωθυπουργία και στη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γκαντζ εξελέγη την Πέμπτη προσωρινός Πρόεδρος της Κνέσετ, του κοινοβουλίου του Ισραήλ, με τις ψήφους του κυβερνώντος Λικούντ και των μικρότερων κομμάτων που υποστηρίζουν τον Νετανιάχου. Η απόφαση του Γκαντζ προκάλεσε την οργή των υπολοίπων κομμάτων που συναπαρτίζουν το “Μπλε και Άσπρο”, με αποτέλεσμα την αποχώρησή τους από το σχήμα. Το Γιες Ατίντ υπό τον Γιάιρ Λάπιντ και το Τέλεμ υπό τον Μοσέ Γιααλόν δήλωσαν επίσημα στην Κνέσετ το τέλος του συνασπισμού τους με το κόμμα Ανθεκτικό Ισραήλ του Μπένι Γκαντζ και ζήτησαν να κρατήσουν εκείνα την επωνυμία “Μπλε και Άσπρο”.

Το Γιες Ατίντ και το Τέλεμ ήταν κατ’ αρχάς αντίθετα στη συγκρότηση της συγκυβέρνησης με το Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και κατηγόρησαν τον Γκαντζ για αθέτηση συμφωνιών, αφού υπήρχε δέσμευση του Ανθεκτικού Ισραήλ να εκλεγεί Πρόεδρος της Κνέσετ βουλευτής από το Γιες Ατίντ, η οποία ανατράπηκε από τον Γκαντζ όταν το Λικούντ απείλησε με κατάρρευση των συνομιλιών για τη συγκυβέρνηση εάν εκλεγόταν Πρόεδρος της Κνέσετ από το Γιές Ατίντ.

Σύμφωνα με το σχέδιο συγκυβέρνησης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα διατηρήσει την πρωθυπουργία στην πρώτη φάση της συγκυβέρνησης και ο Μπένι Γκαντζ θα αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας. Ένα λεπτό σημείο της συμφωνίας για τη συγκυβέρνηση αποτελεί το ζήτημα της ποινικής δίωξης που βαρύνει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και η προσπάθειά του να αποκτήσει ασυλία και να αποφύγει την καταδίκη για τις κατηγορίες της διαφθοράς.