Ασυμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την οικονομική ενίσχυση της Ευρωζώνης

Από το Kappa News

Ισχυρές διαφωνίες προέκυψαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με προεξάρχουσα την Ιταλία, και τις χώρες του Βορρά, ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει τελικά συμφωνία και το θέμα να παραπεμφθεί στο Eurogroup με προθεσμία να βρεθεί λύση εντός δυο εβδομάδων.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκεται το αίτημα 9 χωρών της Ευρωζώνης (όλες σχεδόν από τον Νότο) για την έκδοση κοινού ομολόγου, με σκοπό τη χρηματοδότηση των εθνικών οικονομιών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των εθνικών συστημάτων υγείας. Σύμμαχος σε αυτό το αίτημα είναι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να σηκώσει μόνη της το βάρος της ενίσχυσης των κρατών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη κατέληξε πως η πλέον πρόσφορη λύση είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με πρόγραμμα προληπτικών γραμμών ρευστότητας. Κάποια κράτη του Νότου όμως θεωρούν ότι αυτή δεν είναι μια επιθυμητή λύση, διότι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ESM και έτσι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πίεσαν τις χώρες του Βορρά για να συμφωνήσουν στην έκδοση του “κορωνομόλογου”. Όμως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία κυρίως είναι κάθετα αντίθετες σε οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίου χρέους στην Ευρωζώνη και επέμεναν στη χρήση των κεφαλαίων του ESM, ως την καλύτερη λύση.

Μετά από έξη περίπου ώρες άκαρπων συζητήσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν και επέστρεψαν το ζήτημα πίσω στο Eurogroup, με την εντολή να αναζητηθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών μια λύση εντός των επομένων δυο εβδομάδων. Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου πως θα συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα με σκοπό να βρεθεί λύση από το αδιέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων και τοποθετήσεων, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί για τον κίνδυνο ακύρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος λόγω των πολιτικών αντιδράσεων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έκανε μια έντονα φορτισμένη τοποθέτηση, τονίζοντας πως ολόκληρη η χώρα του υποφέρει. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε και εκείνος την έκδοση του “κορωνομόλογου”, υποστηρίζοντας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιδράσει, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η ΕΚΤ σε ένα υπερβολικά μεγάλο πρόγραμμα που μπορεί να προκαλέσει χρηματο-οικονομική αστάθεια.

Αμετακίνητοι οι Μέρκελ και Ρούτε

Σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη του Συμβουλίου, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσαν αμετακίνητοι στο ζήτημα της κοινής έκδοσης ομολόγου. Η Μέρκελ τόνισε ότι το ευρωομόλογο δεν βρίσκεται στη γερμανική ατζέντα, ενώ ο Ρούτε ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει καμία περίπτωση να δεχθεί η Ολλανδία κοινή έκδοση χρέους, διότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στη Συνθήκη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: 


Δείτε εδώ το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: