Κιρ Στάρμερ, ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος

Από το Kappa Newsdesk

Ο 57χρονος δικηγόρος και πρώην σκιώδης Υπουργός Brexit Κιρ Στάρμερ εξελέγη Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η εκλογική επιτροπή του κεντροαριστερού κόμματος της Βρετανίας.

Ο Στάρμερ έλαβε το 56,2% των ψήφων, κερδίζοντας καθαρά τη Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι που έλαβε 27,6% των ψήφων και τη Λίζα Νάντυ που έλαβε το 16,2%.

Ο νέος αρχηγός των Εργατικών θεωρείται μετριοπαθής κεντροαριστερός και υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τη Λονγκ-Μπέιλι που είχε την υποστήριξη του απερχόμενου Προέδρου Τζέρεμι Κόρμπιν και θεωρείται ριζοσπαστική αριστερή.

Ο Στάρμερ μεγάλωσε σε φτωχή πολύτεκνη εργατική οικογένεια και εισήλθε σχετικά αργά στην πολιτική, μετά από μια πολύ επιτυχημένη καριέρα ως δικηγόρος, ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ από το 2008 έως και το 2013 υπηρέτησε ως δημόσιος κατήγορος της Βρετανίας. Για τη θητεία του δε αυτή έλαβε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ τον τίτλο του Ιππότη (“Sir”), τον οποίο αποδέχθηκε μεν αλλά όπως έχει δηλώσει προτιμά να μην αποκαλείται έτσι.

Τα τελευταία χρόνια κατείχε το χαρτυφυλάκιο του Brexit στη σκιώδη Κυβέρνηση του Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον οποίο διαφωνούσε ως προς την γραμμή που έπρεπε να κρατήσει το Εργατικό Κόμμα στην υπόθεση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να φτάσει στο σημείο να σπάσει την κομματική πειθαρχία.

Δείτε τη δήλωση του Στάρμερ μετά την ανακοίνωση της νίκης του: