Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα στα χρηματιστήρια

Από το Kappa Newsdesk

Η συνειδητοποίηση του ολοένα και μεγαλύτερου μεγέθους της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού βάρυνε και πάλι τις διαθέσεις των επενδυτών, καθώς αναδύονται αρνητικά νέα από την ανεργία στις ΗΠΑ και το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συναντά σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε πως η πανδημική κρίση στην παγκόσμια οικονομία είναι “σαφώς” από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Πολλοί επενδυτές δε θεωρούν ότι η αγορά δεν έχει ακόμη φτάσει στα χαμηλότερά της επίπεδα.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού δείχνουν να μειώνονται στην Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά στις ΗΠΑ και ειδικά στην Νέα Υόρκη τα θύματα και τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και ο Κυβερνήτης Άντριου Κουόμο έκανε έκκληση για ιατρική βοήθεια, καθώς τα νοσοκομεία της Πολιτείας έχουν φτάσει στα όριά τους.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, η κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται, ενώ η αγορά έχει πειστεί ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία μείωσης της παραγωγής και η τιμή του Brent ανέβηκε το βράδυ της Παρασκευής στα 34,9 δολλάρια το βαρέλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 1,13%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 έπεσε κατά 0,46%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 1,21%, το Παρίσι έκλεισε στο 1,57%, το Μιλάνο στο -2,05%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 0,48%. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,13%, αλλά Τράπεζες πιέστηκαν για ακόμη μια ημέρα και σημείωσαν πτώση κατά 1,84%.

Στην αγορά των ομολόγων ανέβηκαν τα spreads και το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε σημαντική αύξη και έκλεισε στο 1,925%, ενώ μικρότερη αύξη είχε το ιταλικό 10ετές που έκλεισε στο 1,546%.

Μεγάλη πίεση δέχεται η τουρκική λίρα, η οποία κατέρριψε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολλαρίου φτάνοντας στις 6,75 λίρες ανά δολλάριο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 21,052.53 μονάδες, σημειώνοντας  πτώση 1,69%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,488.65 μονάδες, με πτώση 1,51% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 7,373.08, σημειώνοντας πτώση 1,53%.